In de studio zit het Eurekaweekbestuur op anderhalve meter afstand van elkaar. Door het coronavirus neemt de opening van Eurekaweek een beperktere vorm aan in vergelijking met voorgaande jaren. Ook tijdens de uitzending wordt meermaals geroepen hoe belangrijk afstand houden is. “Ik snap wel dat het lastig is voor jonge mensen, maar volg alsjeblieft de regels”, zegt locoburgemeester Bert Wijbenga. “De situatie is vervelend, maar probeer er het beste van te maken. Lol hebben tijdens de introductieweek is zeker heel belangrijk.”

Compliment voor het Eurekaweekbestuur

Wijbenga geeft een compliment aan het Eurekaweekbestuur voor hun werk. “Het is zeker niet makkelijk om in deze tijden dit evenement te organiseren”, zegt hij. “Maar ze gaven niet op. Ze zijn doorzetters en hebben de touwtjes in handen.”

Eurekaweek-voorzitter Sander Doude van Troostwijk geeft toe: “Het is natuurlijk niet wat we hadden verwacht.” Hij kreeg slapeloze nachten van de pandemie, vertelt hij. Toch is hij blij dat het gelukt is. “Dit is waar we heel lang aan hebben gewerkt en het is eindelijk  van start.”

Peer support is cruciaal

Volgens rector magnificus Rutger Engels is Eurekaweek ‘zeer belangrijk’. “We willen graag nieuwe studenten zo goed mogelijk voorbereiden voordat ze beginnen met hun studie”, zegt hij. Ook hij is opgelucht dat de Eurekaweek door kan gaan. “Ik had geen slapeloze nachten, maar het idee dat de Eurekaweek niet doorging, gaf mij overdag een nachtmerrie.” Engels benadrukt dat het ‘vooral in deze moeilijke tijden’ heel belangrijk is om als student steun te zoeken. “En peer support is cruciaal!”

Eureka Live

De opening van Eurekaweek is de eerste uitzending van het programma Eureka Live, dat gedurende de week dagelijks wordt uitgezonden om 20.00 uur op een alleen voor deelnemers toegankelijke site.