De GGD heeft de afgelopen weken 22 Rotterdamse studenten positief getest, maar die waren niet allemaal aanwezig bij het toernooi. Bovendien loopt het contactonderzoek nog. Volgens Marte van der Bijl van de organiserende medische faculteitsvereniging MFVR bleken ongeveer  tien deelnemers aan het toernooi op 18 juli besmet. Voor zover zij weet is ‘niemand er ernstig aan toe’.

Feestje of borrel

Omdat een groot deel van de tien besmette geneeskundestudenten elkaar ook binnen heeft gezien, gaat de GGD er niet meer vanuit dat het toernooi de oorzaak was. “Enerzijds omdat we – vanuit het contactonderzoek – zien dat de meeste besmettingen hebben plaats gevonden in de groep die elkaar ook binnen heeft gezien. Denk hierbij aan een feestje, een borrel of een etentje. Anderzijds omdat we weten dat mensen elkaar in een binnensituatie sneller besmetten dan buiten. Daarom is het sporttoernooi geen waarschijnlijke bron”, zegt een woordvoerder.

Borrel

Volgens De Volkskrant was er de avond voor het toernooi een borrel, waar ook deelnemers aan het toernooi bij aanwezig waren. Van der Bijl laat het brononderzoek over aan de GGD, maar geeft wel aan dat deze borrel in elk geval niet door de MFVR georganiseerd werd.

Van der Bijl benadrukt dat tijdens het toernooi alle coronaregels in acht zijn genomen. “We hebben eerst gevolleybald en daarna pizza gegeten op het strand. Daarbij is anderhalve meter afstand gehouden. Als iemand zich eens vergiste dan werd die daar op aangesproken.”

Quarantaine

EM  kreeg dinsdag een mail in handen van de MFVR aan haar leden waarin stond dat meerdere studenten besmet bleken na het beachvolleybaltoernooi. Toen een lid zich na het toernooi meldde met een positieve test, heeft de MFVR de GGD ingeschakeld. Die adviseerde om alle leden een mail te sturen met de oproep om in quarantaine te gaan als ze bij het toernooi waren geweest.

Van der Bijl onderschrijft het beeld dat studenten ‘lakser’ zijn geworden niet, zoals voorzitter Merel van Lunen van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen dinsdag tegen EM zei. “Wat ik in mijn omgeving hoor is dat iedereen er serieus mee bezig is en zich aan de maatregelen houdt.”

coronavirus verlaten campus mondkapje

Lees meer

Groep EUR-studenten besmet met corona

Een cluster van tussen de tien en twintig studenten in Rotterdam is besmet geraakt met…