Bron: youtu.be

In de aflevering van Erasmus TV stonden de wereldwijde Black Lives Matter-protesten centraal. Woensdagmiddag was in Rotterdam een solidariteitsprotest voor wat er in de Verenigde Staten gebeurt, maar ook om aandacht te vragen voor structureel racisme in Nederland. Duizenden mensen kwamen op de demonstratie af.

Ook Merel Dap van de studentenorganisatie de Erasmus School of Colour, te gast in Erasmus TV, was erbij. “Ik stond versteld van de hoeveelheid mensen die er waren. En ik was sprakeloos van de toespraken. Het was erg inspirerend om te zien hoeveel mensen bij elkaar kwamen, hun solidariteit lieten zien en luisterden naar ervaringen van anderen. Het ontroerde me toen een ander zwart meisje sprak over haar ervaringen met etnisch profileren.”

Te weinig hoogleraren van kleur

In de aflevering stellen Bier en Dap dat de universiteit meer moet doen om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen. Een institutioneel probleem vraagt – naast een persoonlijke respons – om een institutionele respons, betoogt Bier. “Op persoonlijk niveau moet ieder wit persoon stukken van mensen van kleur lezen. Online zijn anti-racismeleeslijsten te vinden die geschreven zijn voor een breder publiek en op YouTube staan lezingen.”

Institutioneel is het belangrijk dat in het curriculum werk van wetenschappers van kleur wordt toegevoegd. “Gelezen en geciteerd,” zegt Bier. Ook vindt ze dat er momenteel te weinig hoogleraren van kleur zijn. “Net zoals de universiteit beleid heeft voor vrouwen, moet dat er ook komen voor mensen van kleur. (…) Een van de doelen van de universiteit is societal impact, maak dan een omgeving waarin iederéén kan excelleren.”

Frederick Ntow van het Diversity en Inclusion office van de universiteit reageert in de uitzending op Bier: “Ze noemt veel dingen die we zouden moeten doen en waar we mee aan de slag zijn. Ten eerste moeten we echt begrijpen wat het probleem is en hoe we dat moeten aanpakken, daar doen we onderzoek naar.” Ook heeft de universiteit diversity officers aangesteld bij elke faculteit en ‘bondgenoten’ met elkaar in contact gebracht, zegt Ntow.

Verbinding met de stad

Studente Dap staat positief tegenover de ideeën van het Diversity en Inclusion office, maar ze vindt wel dat de universiteit te weinig in contact staat met de stad. “Ga de stad in en probeer mensen te zoeken die kennis hebben en ervaringen. Er zijn zoveel grassroots organisaties.”

vlcsnap-2020-06-04-15h44m29s922

Lees meer

#BlackLivesMatter-protest in Rotterdam: ‘Het is belangrijk om te beseffen dat studenten van kleur worstelen met racisme’

EUR-studenten bij het #BlackLivesMatter-protest in Rotterdam vertellen over hun…