Studenten mogen zo min mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer de komende tijd en kunnen sowieso niet reizen in de spits, spraken onderwijsinstellingen af met het Kabinet. Daarbij wordt ook gesproken over een tijdsslot tussen 11:00 en 15:00 waarbinnen studenten onderwijs krijgen, dat overigens nog niet definitief is.
Volgens rector magnificus Rutger Engels zitten er twee kanten aan zo’n tijdsslot. “Ten eerste is het erg restrictief en nauw.” Maar heel problematisch is dat voorlopig niet: “We hebben we toch al besloten dat het onderwijs en de tentamens de rest van het academisch jaar online zijn”, zegt Engels.
Lokale OV-restricties
Het probleem zit ‘m echter in het volgende studiejaar, dat op 1 september begint. “Als we met een hybride vorm van onderwijs starten, dan is het essentieel dat we meer openen. Anders kunnen we niet voldoende aan de onderwijsverplichtingen tegemoetkomen en maar een paar procent (van de studenten) verwelkomen op de campus.”
Engels pleit ervoor om met het ministerie de restricties voor studenten zoals deze openbaarvervoersovereenkomst ‘zo lokaal mogelijk’ te houden. “Het is hier anders dan in Groningen of Maastricht, dus het is voor ons belangrijk om lokale afspraken te maken.”
Een woordvoerder van de Erasmus Universiteit zegt dat het een ‘ingewikkelde puzzel’ is. “We trekken daarbij op met andere universiteiten en hogescholen om te kijken wat de beste manier is om het te regelen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Het is veel plannen, afstemmen en kijken wat haalbaar is. En stel, Covid-19 ontwikkelt zich anders dan gepland, dan zou het zomaar weer aangepast kunnen worden.”
Plannen moeten 15 juni klaar zijn
Hoe die hybride vorm van onderwijs eruit komt te zien, is nog onduidelijk. “We zijn druk met de plannen daarvan, die op 15 juni klaar moeten zijn. Deze worden vervolgens beoordeeld. Daarna gaan we kijken hoe dat stap voor stap invulling krijgt op de campus”, aldus een universiteitswoordvoerder.
Correctie dinsdag 19 mei, 16:30 uur:
In een eerdere versie van dit artikel stond dat er een plan op tafel lag dat studenten alleen mochten reizen tussen 11:00 en 15:00 uur. Dat klopt niet. Het plan dat op tafel ligt is om tussen 11:00 en 15:00 uur onderwijs te geven. Dat is aangepast in het stuk. Rutger Engels blijft bij zijn standpunt, laat een woordvoerder weten.
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…