Bron: youtu.be

In de vlog ondergaat student en proefpersoon Demi de coronatest. Daarbij verdwijnt het wattenstaafje ‘best diep’ haar neus in, maar de test is ook zo voorbij. Na het nemen van een monster worden de testen ingevoerd in de administratie.

Vervolgens komen de buisjes binnen bij het lab. “De vloeistof halen we eruit en doen we in een plastic buisje, dat we in de vriezer plaatsen. Daarnaast hebben we buisjes waarin een blauw medium zit, de zogenaamde lysisbuffer. Die maakt het virus helemaal kapot zodat het geschikt wordt om een PCR-test op uit te voeren.”

Viroloog Corine Geurts van Kessel vertelt wat een PCR-test is: “We gaan dan het materiaal ‘opwerken’ om te kijken of het genetisch materiaal van het virus bevat. Maar bij het Erasmus MC willen we meer: we kijken of het virus zich kan repliceren en of het cellen kan infecteren. Daarvoor hebben we cellen nodig die gevoelig zijn voor het virus. Daar brengen we materiaal van het wattenstaafje op aan, en vervolgens kijken we hoe goed het virus kan groeien op die cellen. Als dat inderdaad gebeurt dan gaan we het materiaal kleuren en bekijken onder de microscoop.”

still Jasper Klasen vlog

Lees meer

Studenten op de IC: Geen bijbaan, weinig onderwijs

Vlogger Jasper Klasen is niet meer nodig op de intensive care voor kinderen. Door het…

Tijdens de coronacrisis volgt EM geneeskundestudenten die aan het werk zijn op de intensive care van het Erasmus MC, waar veel coronapatiënten worden behandeld. Wekelijks vertellen Merve Rousian,  Britt Hoeven en Jasper Klasen over hun ervaringen. Bekijk alle vlogs >>