Voorzitter Sander Doude van Troostwijk van de Eurekaweek hoorde dinsdagavond bij de persconferentie van Mark Rutte het nieuws waar hij al bang voor was. “Er was natuurlijk al het een en ander uitgelekt, en we hielden serieus rekening met zo’n verbod”, vertelt hij. “Het is een dubbel gevoel, want we hebben nu wel duidelijkheid en dat is fijn.”

Toen duidelijk werd dat de coronacrisis naar Nederland zou komen is het Eurekaweekbestuur de slag gegaan met alternatieve scenario’s. “Daar hebben we er nu een paar van door kunnen strepen, want grote bijeenkomsten zijn in elk geval niet toegestaan”, zegt Doude van Troostwijk. De voorzitter gaat er wel vanuit dat er iets zal gebeuren in augustus. “We zijn nu de overgebleven scenario’s concreter aan het uitwerken.”

Intensieve inzet Eurekaweek-app

Wat de overgebleven scenario’s concreet inhouden, wil Doude van Troostwijk pas zeggen als ze uitgewerkt zijn. “Het digitale aspect zal een belangrijkere rol krijgen. We hadden natuurlijk al een app, die gaan we onder andere nog intensiever inzetten.” Ook sluit hij niet helemaal uit dat de mogelijkheden voor bijeenkomsten in de komende maanden nog ruimer worden. “Dat moet de komende tijd blijken. Duidelijk is wel dat het geen feest met 5.000 studenten wordt zoals in andere jaren.”

Anticiperend op alternatieve scenario’s is het bestuur nog geen grote financiële verplichtingen aangegaan, zegt Doude van Troostwijk. “Dat werd ons al meteen geadviseerd: stel uit wat je uit kunt stellen, dus dat hebben we ook gedaan. De pre-registratie voor deelnemers staat al wel open, maar daarmee krijgen aankomend studenten alleen een melding als de daadwerkelijke inschrijving begint.” Er is dus nog geen deelnemersgeld betaald en het bestuur hoeft dus niks terug te storten. De werving van gidsen en crewleden gaat voorlopig gewoon door.

Begin april zei collegevoorzitter Hans Smits nog in Erasmus TV nog dat de Eurekaweek ‘absoluut doorgaat’. “Er moet heel veel gebeuren voordat we dat afgelasten, tenzij de overheid het verbiedt.”

Eurekaweek 2018

Onderdeel van de Special

Eurekaweek 2019

Al het nieuws, foto’s en video’s over de Eurekaweek.