Al vanaf het begin van de uitbraak in China volgde Yixuan het nieuws over de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus in haar thuisland. “Van Chinese media heb ik veel meegekregen over de situatie”, vertelt ze. Dus toen ze over de eerste besmetting met het coronavirus in Europa op een nieuwswebsite las, raakte ze in paniek. “Vanaf dat moment begon ik me al voor te bereiden voor als het virus zich hier zou verspreiden. Ik kocht mondkapjes, handgel en handschoenen.”

(tekst gaat verder onder de video)

Yixuan durfde niet alleen voor de camera, dus houdt haar vriend haar gezelschap. Bron: www.youtube.com

Haar Nederlandse vrienden, en zelfs haar vriend, vonden dat ze overdreef, zegt Yixuan. “Ik voelde me niet gehoord en niet begrepen”, vertelt de bachelorstudent Management of International Social Challenges (MISOC). “Ook maak ik me zorgen om hun gezondheid, daarom probeer ik Chinese nieuwsberichten en artikelen te vertalen voor ze, zodat ze begrijpen hoe serieus de situatie is.”

Zware maatregelen

Yixuan woont samen met haar vriend en hun twee huisgenoten. Om het virus buitenshuis te houden, nemen ze vergaande maatregelen: mondkapjes op, heel vaak handen wassen, handgel gebruiken en geen visite in huis (EM heeft om die reden gefilmd vanuit de achtertuin, red). Ook komen de huisgenoten niet meer samen in een ruimte. “Overleg doen we via videobellen”, zegt ze. “We maken ook afspraken over het gebruik van de keuken en de badkamer. Onze huisgenoten douchen in de ochtend en wij in de avond. Dit omdat we hebben gelezen dat het virus in waterdruppels zo’n acht uur kan overleven.”

video-socialeleven

Kijk ook in dit studentenhuis tijdens de coronacrisis

Studentenleven tijdens sociale onthouding: ‘Mijn oma wil wel Skypen, maar niet tijdens Boer zoekt vrouw’

In het studentenhuis van Amay en Britt is het 'gezelliger' dan normaal, maar af en toe…