Socioloog en antropoloog Naomi van Stapele doet al jaren onderzoek naar de rol van lokale bendes in steden zoals Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar de meeste mensen opgroeien in een gemarginaliseerde, gewelddadige omgeving.

In zulke wijken regelen bendes zowel het sociaal kapitaal als de toegang tot werk en veiligheid van de buurt. Deze bendes zorgen voor een onveilige omgeving. “Maar hun gedrag moeten we in een context plaatsen, want de politie is degene die als eerst geweld gebruikt”, reageert de docent aan het International Instituut of Social Studies (ISS). “Een op de vijf jongeren met wie ik samenwerkte werd doodgeschoten door politieagenten. Dat is een ongelooflijk hoog percentage.”

Door hulpverleners worden lokale bendes vaak niet begrepen, zegt Van Stapele. “Ze worden vaak gecriminaliseerd. Dat klinkt logisch, maar als je naar de bredere context kijkt dan hebben deze bendes andere functies die eigenlijk versterkt moeten worden.” De hulporganisaties snappen meestal niet wat er gaande is in deze wijken. Om dit beter te begrijpen, zouden ze eigenlijk moeten samenwerken met lokale bendes. “Als je niet op een antropologische manier kijkt naar de wijken, dan loopt je hulpprogramma sowieso spaak.”

Bron: www.youtube.com