Chief diversity officer Semiha Denktaş en rector magnificus Rutger Engels heetten de gasten welkom en openden het congres. “Ik wil het niet hebben over hoe belangrijk gendergelijkheid is. Ik wil veranderingen”, was Engels duidelijk.

Jadranka Gvozdanovic van de Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg behandelde haar academisch standpunt over dit onderwerp. Karima Belhaj, expert op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in bedrijven, sprak vanuit het perspectief van bedrijfsleven. En tot slot sprak Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over het standpunt van de overheid in deze kwestie.

Alarmerende beloningsverschil

“We hebben prikkels nodig”, benadrukt Jadranka Gvozdanovic van de Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg in haar verhaal over het alarmerende beloningsverschil in de academische wereld. Zij presenteerde de gegevens afkomstig uit ‘She figures’, een publicatie van de Europese Commissie, waarin wordt aangetoond dat het beloningsverschil in Nederland aanzienlijk groter is voor de academische wereld (25 procent in de academische wereld versus 16 procent in het bedrijfsleven). Gvozdanovic merkt op dat door deze ongelijkheid de meest gestelde vraag door vrouwelijke professionals is: “Blijf ik in de academische wereld, of vertrek ik?”

Niet alleen in de academische wereld

Na haar presentatie werd Gvozdanovic’s plek ingenomen door Karima Belhaj. Zij vertelde over haar ervaringen in de wereld van het grote geld. Zij werkte bij ING en de NS en sprak openlijk over het feit dat de genderkloof en andere diversiteitskwesties niet alleen in de academische wereld spelen, maar ook daarbuiten. Volgens  Belhaj is een inclusieve werkomgeving als grote stimulans voor creativiteit en hard werken. Naar haar mening zijn drie dingen nodig om diversiteit te stimuleren. Dat zijn: een robuuste structuur, vooroordelen laten verdwijnen uit de human resource-processen, en bouwen aan een inclusieve cultuur.

Na de presentatie vroeg een jonge vrouw hoe je zelf iets kunt bijdragen aan gelijkheid en kunt omgaan met de persoonlijke omstandigheden. Belhaj: “We hebben een harde cultuur. Ja, er is uitsluiting, maar dat werkt twee kanten op. Kom op voor jezelf!” Vervolgens benadrukte ze dat alle succesvolle vrouwen die ze aan de top heeft gezien één gezamenlijke eigenschap hadden: ze gaven nooit op.

Nieuw beleid

In de laatste toespraak ging het over de maatregelen die de Nederlandse regering momenteel neemt. Namens het ministerie van Onderwijs sprak secretaris-generaal Marjan Hammersma haar hoop uit over aanzienlijke verbeteringen in de nabije toekomst. “Maar ik kan nog niks beloven, hè” was haar reactie op het enthousiaste applaus dat ze kreeg, toen ze vertelde over het nieuwe beleid inzake diversiteit waar momenteel aan wordt gewerkt. “Het ministerie moet zelf een voorbeeld zijn van een diverse organisatie”, benadrukte ze.

welmer-1

Lees meer

‘Deze universiteit is divers, maar niet inclusief’

Welmer de Groot studeert Geneeskunde, deed als reservist onderzoek naar diversiteit bij…

Lees één reactie