Door alle hectiek van een drukke week is voor Amber, de fotograaf, en mij het vakantiegevoel ver te zoeken. Het perfecte moment dus om aan het einde van die week de stad in te gaan op zoek naar exotische sferen. Het is donderdagavond half acht als we Ayla binnenstappen. In de twee uren daarna vergeten we onze dagelijkse beslommeringen.

Ayla
Beeld door: Amber Leijen

Huisgemaakte brouwsels

Vroegâh was dit een snackbar waar je tot diep in de nacht met vreemde snuiters een kapsalon kon eten. Maar daar zie en ruik je nu niks meer van. Sinds 2016 kun je hier de hele dag terecht voor een hapje en een drankje. Bij binnenkomst ontvangt gastheer John ons hartelijk. Het is druk: als we een tafel willen, moeten we eventjes wachten. Maar wij willen graag barhangen en dat blijkt een goede beslissing. We nemen plaats op de kleurrijke barkrukken, grote hammen en bollen knoflook hangen boven ons hoofd. Hier hebben we goed zicht op het arsenaal aan dranken, potten en kruiken achter de bar. De huisgemaakte sapjes zijn niet voor de show, ze worden daadwerkelijk in de cocktails verwerkt. Om de dorst te lessen nemen we eerst een pilsje en dat smaakt helemaal zoals het hoort.

Ayla
Beeld door: Amber Leijen

Snacks, cocktails en entertainment

Een keuze maken is niet makkelijk want de kaart is zeer uitgebreid. Grote honger hebben we niet en eigenlijk is dat jammer, want de mediterraanse gerechten zien er heel goed uit. Alles is om te delen en met vlees-, vis- en vega-gerechten is er voor ieder wat wils. Als je een romantische plek zoekt voor je tinderdate is deze tent perfect want shared dining is super romantisch. En wanneer je ouders uit de Achterhoek op hun maandelijkse visite komen is Ayla die exotische zaak, waar je je ouders kan overtuigen dat je echt wel genoeg slaap krijgt en heus nog wel tijd hebt om dit semester je cijfers op te krikken.

We besluiten een semi-gezonde snack te bestellen: bloemkool tempura, gepaneerde gefrituurde bloemkool. Voor een klein hapje moesten we 20 minuten wachten maar dan heb je ook wat. Precies de zoute snack die past bij de borrel. Wat drink je daarbij? Een cocktail natuurlijk. Ik kies er een met vanillewodka, passievrucht en een pepertje. Amber kan niet kiezen, maar dat is geen probleem. Barman Aquiles verzint ter plekke iets naar jouw smaak. Met de gebruikelijke maar daardoor niet minder mooie showelementen entertaint hij ons en de buren aan de bar proosten met ons mee. Dit smaakt naar meer.

Ayla
Beeld door: Amber Leijen

Studentikoos is het allemaal niet, maar de sfeer is goed en het is ontzettend hip. De zaak is heel kleurrijk en de wc’s genderneutraal. Aan elke tafel wordt hard gelachen of druk gepraat, de lichten zijn gedimd en de muziek is precies hard genoeg. We schatten de gemiddelde leeftijd tussen de 25 en 35. Maar goed, voor een decadent avondje zit je hier dus prima. En het ligt op de route naar de binnenstad, dus als je hierna nog zin hebt kun je voor het contrast altijd nog een zweethut opzoeken en je aansluiten bij je dansende medestudenten.

Cafe Van Zanten 1.1

Onderdeel van de Special

Kroegen van Rotterdam

De beste en niet zo beste kroegen van Rotterdam

kroeg Ayla beoordeling