“Ik heb bewust een vrouw getekend, want 70 procent van alle illustratoren is een vrouw”, vertelt Rachel Sender, illustrator en docent op de kunstacademie. “De arm waarmee ze haar potlood vasthoudt, is duidelijk heel sterk. Het staat voor de kracht die illustratoren hebben, een soort superkracht waarmee ze kunnen reflecteren.” Het potlood is volgens Sender het iconische beeld voor illustratoren. “Of juist heel cliché, net hoe je het bekijkt.”

Illustrator is een breed beroep, vindt ze, en dat geeft ze ook altijd mee aan haar studenten op de Willem de Kooning Academie. “De richting Illustratie is booming. Je kunt er mee de branding-kant op, communicatie, animatie, maar je kunt ook werken aan kinderboeken of infographics.”

Zelf heeft Sender een achtergrond als grafisch ontwerper. “Dat zie je ook terug in mijn werk. Het is minimalistisch, heeft weinig kleur en de kleuren die ik gebruik zijn vaak vrij vlak.” Redactioneel werk vindt ze het allerleukst om te doen. “Je maakt aan een lezer van een artikel meteen duidelijk waar het verhaal over gaat. En je voegt een laag toe die je met tekst niet kunt bereiken.”

Dronken Erasmus uit Quod Novum – Rob Figee 1989

Lees meer

Tentoonstelling toont oude spotprenten over de universiteit

Oude illustraties en spotprenten uit universiteitskrant Quod Novum te zien in de Erasmus…