Het wandelende collectieve geheugen van de EUR en projectleider Academisch Erfgoed, Cora Boele, legt het uit. Allereerst nog even een overzichtje voor wie nog niet weet welke letter bij welk gebouw hoort:
A-gebouw = Erasmus
B-gebouw = Bibliotheek
C-gebouw = Theil
D-gebouw = inmiddels gesloopt. Het waren dienstwoningen .
E-gebouw = Het E-gebouw
F-gebouw = Het F-gebouw
G-gebouw = Het G-gebouw
H-gebouw = Tinbergen
I-gebouw bestaat niet.
J-gebouw = Bayle
K-gebouw bestaat niet.
L-gebouw = Sanders
M-gebouw = Van der Goot
N-gebouw = van noodgebouw
O-gebouw bestaat niet.
P-gebouw = Het P-gebouw
Q-gebouw = Het Q-gebouw
R-gebouw bestaat niet.
S-gebouw = Sportgebouw
T-gebouw = Mandeville
U-gebouw = Hatta
V-gebouw = Het V-gebouw
W-gebouw = Beveiligingshokje bij de ingang
X-gebouw = Erasmus Paviljoen
Y-gebouw = Polak
Z-gebouw bestaat niet.
Jarenlang hadden de gebouwen op de campus geen naam. Bij de ingebruikname van Campus Woudestein in 1968 kregen de eerste gebouwen alleen een letter. De letters correspondeerden met de functie. In het A-gebouw zat de Administratie en de Aula, in C zaten de Collegezalen, in B de Bibliotheek, en in het S-gebouw zat het Sportcentrum. De H van het H-gebouw komt van ‘Hoogbouw’. Het plein tussen A, C en H werd aangeduid met ‘P’, van patio. Toen onder het plein kantoren werden aangelegd, vormden die samen het P-gebouw.
“Bij nieuwe gebouwen zijn ze verder gegaan met de letters die volgden”, vertelt Boele. Al moet ook zij toegeven dat er niet een duidelijke lijn in zit. Zo is het M-gebouw is ouder dan J. “Waarom dat zo gegaan is, is niet meer te achterhalen.”
En toen kwamen in 2012 de namen. De toenmalig rector magnificus Henk Schmidt kwam met het idee gebouwen namen te geven. Bij andere universiteiten was dit al gebruikelijk. De decanen van de faculteiten moesten gezamenlijk besluiten welke gebouwen een naam zouden krijgen, en ook welke naam . “De decaan van de Economische faculteit stond erop dat het gebouw waarin zijn faculteit was gevestigd, toen nog het H-gebouw, vernoemd zou worden naar Nobelprijswinnaar en econoom Jan Tinbergen.” Dus het H-gebouw werd het Tinbergengebouw, maar de kamernummers begonnen nog steeds met H. Vandaar dat de eerste letters van de namen niet overeenkomen met de letters van de gebouwen.
De D is niet overgeslagen, maar stond voor Dienstwoningen. Deze zijn enkele jaren geleden afgebroken.
Dank je wel voor deze opmerking, Mireille!
Het I gebouw bestaat weldegelijk.
Dat betreft het ISS gebouw in Den Haag namelijk. Mvg Rob
Verdere aanvulling:
R gebouw -> roeigebouw Erasmus Sport
O letter -> voormalig parkeerdek P4
K letter -> Terreinwerken
Ha! Dank je wel Tessa! Precies wat ik nodig had om mijn komende tijd op de EUR te overleven 🙂
Ik heb ooit gehoord dat het T en M gebouw die letters hebben kregen doordat ze zijn gevestigd aan de Thomas Morelaan. Weet niet of dit de echte reden is, maar klinkt wel logisch!
Reageren niet meer mogelijk.