In de nieuwe strategie ligt veel nadruk op dat begrip ‘positieve impact’, het idee dat je in alle fases van je onderzoek nadenkt over de (positieve) bijdrage die het kan leveren aan maatschappelijke problemen. Dat moet dan wel op the Erasmian way gebeuren, legde Baele uit: betrokken bij de maatschappij, kosmopolitisch en ondernemend.

kristel baele opening academisch jaar 2019 foto ronald van den heerik (63)
Collegevoorzitter Kristel Baele. Beeld door: Ronald van den Heerik

“De Erasmus Universiteit had altijd al een grote maatschappelijke betrokkenheid, en was sterk betrokken met de stad”, zei Baele maandagmiddag in de Aula. “Maar in deze veranderende wereld zijn we steeds verder van de maatschappij verwijderd geraakt. Dat moet niet langer het geval zijn. We moeten positieve impact creëren. We willen klimaatverandering aanpakken, demografische veranderingen onderzoeken, uitsluiting tegengaan. En we moeten ons richten op digitalisering.”

Positief?

Maar wanneer is impact positief? Wanneer is een nieuwe technologie kwalijk, en wanneer niet? Aan de hand van het voorbeeld van erfelijke genetische manipulatie probeerde de gastspreker, de Amerikaanse filosofe Donna Dickenson, licht te werpen op wat ‘positieve maatschappelijke impact’ precies inhoudt. Ze besprak hoe radicale nieuwe technologieën sociale ongelijkheid kunnen vergroten of toekomstige generaties kunnen benadelen, en hoe je daarmee om kunt gaan. Ze richtte zich daarbij vooral op de toepassing van die technologie. Genetische manipulatie kan bijvoorbeeld ziektes bestrijden, maar ook erfelijke defecten introduceren. De vraag of je een technologie met mogelijke negatieve consequenties ook in z’n geheel niet zou moeten onderzoeken, liet Dickenson over aan de universiteit.

Prijzen

opening academisch jaar 2019 foto ronald van den heerik (78)
Maeve van den Aakster won de G.W. Bruinsprijs. Beeld door: Ronald van den Heerik

Tijdens de ceremonie werden ook vijf prijzen uitgereikt. Hoogleraar Corporate Finance Han Smit (ESE) ontving de onderwijsprijs. Volgens de jury is hij ‘een zeer gewaardeerd docent door zijn enthousiasme en motiverende manier van onderwijs geven’. Smit raadde in zijn dankwoord docenten aan te innoveren met blended learning: een mix van digitale en traditionele lesmethodes, waardoor je volgens Smit meer tijd krijgt voor feedback en contact met studenten. Maeve van den Aakster won de Prof. G.W. Bruinsprijs voor haar masteronderzoek naar het vogelgriepvirus, haar uitstekende resultaten in dat onderzoek en haar verschillende stages.

De onderzoeksprijs gaf de jury aan Carlos Riumallo Herl vanwege de impact van zijn onderzoek naar de economie van veroudering en de gezondheidseconomie. Promovendus Silvan Licher ontving de Prof. H.W. Lambersprijs vanwege zijn uitstekende studieprestaties tijdens de opleiding Geneeskunde en zijn buitengewone inzet voor extra-curriculaire activiteiten tijdens zijn studie. Tot slot kreeg Myrthe van Delden uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb de Rotterdam-scriptieprijs 2019. Haar scriptie A design against crime, over ondermijnende criminaliteit op Rotterdam Zuid, was volgens de jury een ‘zeer rijke scriptie over een boeiend en relatief nieuw thema van gedragsbeïnvloeding’.

Mentale gezondheid

Rector Rutger Engels eindigde de bijeenkomst met een belangrijk nieuw speerpunt op zijn agenda: het welzijn van studenten. “Veel studenten vinden hun weg, maar sommige hebben het ook moeilijk”, zei Engels daarover. “Een op de vijf studenten heeft last van een psychologische stoornis, zoals angst of depressie. En die problemen nemen de laatste jaren toe, door perfectionisme, een veeleisende omgeving en soms onrealistische verwachtingen.”

“De problemen ontstaan vaak al voor de universiteit. Dus het universitair systeem verergert het niet, maar het verhelpt het ook niet.” Engels wil zich richten op wat studenten nodig hebben, en het stigma op mentale problemen weghalen. “We moeten symptomen beter herkennen, en niet wachten tot het te laat is. En hulp moet makkelijker te vinden zijn.” Daarmee wenste Engels iedereen een ‘veerkrachtig’ academisch jaar.

rutger engels_ronald (2)

Lees meer over het plan van Rutger Engels

Rector Rutger Engels: ‘Omgaan met stress kun je leren’

De universiteit heeft een zorgplicht voor haar studenten, vindt rector magnificus Rutger…