Al op Rotterdam Centraal zie je ze overal: Engelssprekende studenten met zware koffers. Bijna allemaal nemen ze de tram richting campus Woudestein om deel te nemen aan de International Day. In de Theil-hal staan de kraampjes van verschillende studentenorganisaties klaar om de nieuwe gezichten te verwelkomen. “We zijn hier om nieuwe studenten te helpen met praktische dingen, zoals een Nederlandse simkaart kopen, registratie bij de gemeente of een nieuwe bankrekening openen”, vertelt Cara Sainsbury, vicepresident van ESN Rotterdam. “Kortom, we maken ze wegwijs voor hun eerste dagen hier in Rotterdam.”

Cara-ESN
Cara Sainsbury van ESN Rotterdam Beeld door: Feba Sukmana

Oer-Hollandse spelletjes

In de gang van het Erasmusgebouw organiseert de Chinese studentenvereniging CSA-EUR oer-Hollandse spelletjes. Lachend proberen de internationals sjoelen, koekhappen en spijkerpoepen. Hadden ze niet traditionele Chinese spelletjes moeten organiseren? “We hebben er wel één”, president Jingli Gao wijst naar een ring versierd met veertjes. Die moet je zo lang mogelijk hoog houden met je voeten. “Maar de internationals zijn nieuw hier, dus het lijkt ons juist leuk om ze te verwelkomen met Hollandse spelletjes.”

Vrienden maken

Voor de Indonesische Grace Christa is Nederland niet onbekend. Zij heeft haar rechtenstudie in Groningen afgerond. “Voor mijn masteropleiding wil ik graag in een grote stad wonen”, vertelt ze over haar keuze. “En toen zag ik dat de Erasmus Universiteit een heel interessante masteropleiding in Commercial Law heeft.”

Naast Grace staat de 18-jarige Iyani uit Vietnam. De twee meisjes lijken al vrienden te zijn, maar kennen elkaar pas een paar minuten. “Grace en ik stonden net naast elkaar in de rij”, lacht ze. “Maar dat is denk ik de bedoeling van vandaag, dat je mensen leert kennen en vrienden maakt.”

Grace and Iyani-International Day
Grace en Iyani Beeld door: Feba Sukmana

Paola Sanchez uit Spanje en Carla Braga uit Brazilië staan in de rij voor poffertjes. Ze kennen elkaar net, vertellen ze. Ook al doen ze straks verschillende studies (Paola doet IBA en Carla volgt Psychologie), het klikt meteen tussen de twee. Paola twijfelde nog of zij wel mee wilde doen aan de International Day. “Zo’n dag als vandaag is overweldigend: een nieuwe plek, zo veel nieuwe gezichten, het overvalt je”, zegt ze. “Maar toch ben ik blij dat ik ben gekomen.” Beide studenten doen niet mee aan de rest van de Eurekaweek. “De hele week introductie lijkt me te veel”, zegt Carla. “Maar vandaag is prima. Het is lekker overzichtelijk, niet geforceerd en gezellig.”