“We weten dat de overgang van de middelbare school naar een onderzoeksuniversiteit vaak als zeer moeilijk wordt ervaren en we zien het als onze verantwoordelijkheid om de studenten voor te bereiden”, vertelt Jorian Waleson, coördinator van het programma. “Het Pre Academic Programme is niet zo zeer gericht op de inhoud van specifieke bacheloropleidingen; wij noemen het een soort programma voor persoonlijke ontwikkeling.”

Voor Jim Bakker en Refkka Khalil was het programma een leuke start van hun nieuwe studie. Refkka stapt van de middelbare school direct over op de universiteit, maar Jim heeft al eerder gestudeerd aan een universiteit voor toegepaste wetenschap. “Ik heb me voor het programma aangemeld omdat ik goed aan mijn nieuwe studie wilde beginnen en nieuwe mensen wil ontmoeten voor het academisch jaar begint”, aldus Jim, een nieuwe student aan de Erasmus School of Law. “Ik denk dat je op deze manier makkelijker vrienden maakt dan in een leslokaal.”

pre academic programme PAP2019-iida3
De Pre-Academic Programme ‘hall of fame’. Beeld door: Iida Riikinsaari

Refkka begint aan een studie Health Policy & Management en was aangenaam verrast over de mate waarin het programma haar uitdaagde tot zelfreflectie. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik zo veel zelfonderzoek zou doen en zo geïnspireerd zou raken. Verder maakte ik kennis met veel mensen met wie ik na afloop van de activiteiten ook tijd doorbracht.” Jim en Refkka waren al bevriend voor ze meededen aan het Pre Academic Programme, maar dat weerhield hen er niet van om nieuwe vrienden te maken en na afloop van de derde programmadag met een hele groep te gaan eten en op stap te gaan in de stad.

Op de vraag wat hun favoriete onderdeel van het programma was, noemden zowel Jim als Refkka de verhalen van de student-assistenten tijdens de colleges. Jim zegt: “De student-assistenten vertelden hun eigen verhalen in individuele colleges en die riepen veel emoties bij me op.” Refkka is het met hem eens: “De verhalen waren mooi omdat ze ons eraan herinnerden dat, hoewel we allemaal anders zijn, we veel voor elkaar kunnen betekenen.”

pre academic programme PAP2019-iida2
Beeld door: Iida Riikinsaari

Dankzij het Pre Academic Programme hebben beide studenten nu nog meer zin om hun studie aan de Erasmus Universiteit te beginnen. Ze vinden dat iedereen zou moeten deelnemen aan het programma. In de huidige vorm is het programma alleen beschikbaar voor Nederlands sprekende studenten, maar Waleson droomt van uitbreiding. “We hebben enorme ambities voor dit programma en we denken dat zo’n programma ook beschikbaar zou moeten zijn voor internationale studenten, om ze beter voor te bereiden op de academische wereld.” Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen voor een voorbereidend programma voor internationale studenten.

pre academic programme 2017 pap (2)

Vorig jaar

Pre Academic Programme: ‘Durf te dromen’

Aankomende EUR-studenten nemen deel aan het zogenoemde PAP, een vierdaags programma ter…