Wat doe jij in hemelsnaam nog op de campus?

“Ik werk aan een paper over mijn dissertatie-onderwerp: internationale handelsrechtbanken. En de deadline staat op 1 september, dus voor mij geen vakantie deze zomer.”

En, hoe zit het met de stress?

“Dat valt vooralsnog wel mee. Ik lig op schema, het is vooral best eenzaam hier op de campus half augustus. Levendig is het hier bepaald niet, al valt het op de afdelingen in het Sanders-gebouw waar ik werk nog wel mee.

“Het lastigste vind ik dat deze week zelfs het Foodcourt dicht is. Voor een lunch ben ik nu veroordeeld tot de Spar, maar ik hou juist van een warme lunch in de middag.”

Hoe gaat het met je dissertatie?

“Ik ben nu in mijn tweede jaar en dan is het de bedoeling dat ik hoofdstukken schrijf van mijn boek. Ik lig wel redelijk op schema, alleen is het lastig dat daar af en toe papers tussendoor komen waar je ook aan moet werken, maar dat hoort bij het academische leven.

“Waarom? Het is nodig om te publiceren en te laten weten dat je er bent voor je verdere carrière. Al gaat dat dus soms een beetje ten koste van de tijd die je spendeert aan de dissertatie.”

Wat is er zo interessant aan internationale handelsrechtbanken dat je daar vier jaar van je leven aan wil wijden?

“De handelsrechtbank in Nederland bestaat pas sinds januari 2019. Voor handelsgeschillen moesten bedrijven tot dan toe altijd naar het buitenland. Dat kost kleine bedrijven relatief veel geld en dat maakt de stap groter.

“Doordat ze nu in Nederland en in enkele andere landen gestart zijn met een dergelijke rechtbank doen ze ook veel aan marketing en het vergroten van hun naamsbekendheid. Het is interessant om te zien hoe ze dat aanpakken.”

Ik lees veel horrorverhalen over het leven van promovendi. Bijvoorbeeld dat ze vaak kampen met depressiviteitsklachten en dat ze een lastige positie hebben binnen hun afdeling. Hoe zit dat bij jou?

“Het kan lastig zijn, maar als je de juiste persoonlijkheid hebt dan kan het juist ook een hele leuke positie zijn. En met mijn afdeling zit het wel goed: ik kan altijd bij collega’s terecht met vragen en ze helpen me graag. Ook nu mijn promotor op vakantie is.

“De meeste van mijn studiegenoten zijn nu ergens advocaat en moeten aan de lopende band zaken afwerken voor een kantoor. Ik heb een enorme vrijheid om te onderzoeken en doen wat ik wil en kan congressen bezoeken in het buitenland om met vakgenoten te spreken.

“Dat is erg interessant en leerzaam en daarnaast nog leuk ook. Je moet alleen wel gedisciplineerd zijn, om kunnen gaan met die vrijheid en goed je grenzen kunnen aangeven. Lukt dat je, dan is het prima te doen en raak je niet overbelast.”

Over discipline gesproken: wanneer ga jij weer ontspannen?

“Ik ga in september weer op familiebezoek in Korinthe, Griekenland. Daar ga ik drie keer per jaar naartoe. Of ik ze mis? Zeker. Maar ik wist waar ik aan begon toen ik een promotietraject inging hier in Rotterdam en mijn droom is altijd geweest om in het buitenland te wonen.”

Benedikt Pies-2

Lees meer

‘In de vakantieperiode controleren de beveiligers niet’

Wat doet student Benedikt Pies in hemelsnaam midden in de zomer zwoegend in de…