Interim-decaan Van den Boom had als opdracht om een plan met aanbevelingen te maken voor de toekomst van de Erasmus School of History, Culture and Communication. Eind maart kwam ze met haar definitieve advies: een fusie van de ESHCC met de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). Driekwart van de ESHCC-medewerkers ziet die fusie niet zitten, en ook binnen de ESSB is veel weerstand tegen het samengaan van de faculteiten. Het universiteitsbestuur ziet samenvoeging juist wel zitten en hoopt nog voor het einde van het collegejaar een ‘administratieve fusie’ te voltooien.

“Van den Boom was aangesteld om een advies uit te brengen over de toekomst van de faculteit. Dat is nu afgerond, dus ze draagt het stokje over”, laat universiteitswoordvoerder Jacco Neleman weten. Het advies ligt momenteel bij de faculteitsraden, de Universiteitsraad en vakbondsoverleg EUROPA. “Die besluitvormingsfase maakte nooit onderdeel uit van haar opdracht.”

Dymph-van-den-Boom-Daniël-Rommens-Folia

Lees meer

Definitief voorstel decaan ESHCC: ‘Fusie met ESSB beste optie’

De grote meerderheid van de medewerkers van de ESHCC is tegen de fusieplannen, maar…

Opdracht afgerond

Ook Van den Boom zegt dat ze vertrekt omdat haar opdracht erop zit. “Toen ik de opdracht aanvaardde was het duidelijk dat ik een advies zou opleveren en dat de uitvoering daarvan aan iemand anders was. Mijn opdracht was om scenario’s te schetsen en het College van Bestuur heeft gekozen voor het scenario van een fusie. De besluitvorming en uitvoering van zo’n fusie duren lang en het doel van mijn aanstelling was nadenken over de strategie. Daarmee was de opdracht afgerond.”

Binnen de ESHCC is veel weerstand tegen een fusie. “Voor een deel was het wel mijn taak om mensen mee te krijgen, maar dat kun je pas echt doen als er een keuze is gemaakt. En die keuze is pas vorige maand gemaakt. Weerstand is er altijd als er woorden als ‘fusie’ en ‘reorganisatie’ vallen. Daar schrikken mensen van.”

Als advies geeft Van den Boom mee om een goed inhoudelijk gesprek te voeren over de vormgeving van een nieuwe faculteit. “Het College van Bestuur heeft een mooi gebaar gemaakt door aan te geven dat ze wil investeren in de fusie. Volgens mij moet het College van Bestuur nu met de faculteit inhoudelijk in gesprek over de mogelijkheden en de voordelen van een fusie en die investeringsagenda.”

merger

Lees meer

Meerderheid ESHCC wil geen fusie met ESSB

Bijna driekwart van de medewerkers van ESHCC heeft zich uitgesproken tegen een mogelijke…

Verrassing voor faculteitsraad

Voor de faculteitsraad van de ESHCC komt het vertrek van Van den Boom als een verrassing. “Bij onze vorige faculteitsraadsvergadering, vorige week maandag, vertelde de decaan nog dat ze aan verschillende onderwerpen werkte die onmiddellijke aandacht nodig hadden binnen de faculteit”, zo laat voorzitter Ana Uribe Sandoval weten. “We wachten nu op bericht over de volgende stappen: we hopen dat haar snelle vertrek niet zal leiden tot een nieuwe spoedbenoemingsprocedure, waarbij de zorgen en wensen van de faculteit niet worden meegenomen.”

Er is nog geen duidelijkheid over een nieuwe decaan voor de ESHCC. “We gaan kijken naar een waarnemend decaan”, zegt Neleman. “Daar hopen we op korte termijn meer over te kunnen vertellen. Dat zal in ieder geval geen weken duren.”

Lees één reactie