Waar kreeg je het idee vandaan om mee te doen aan Plan voor Vietnam?

Ik heb op televisie een keer de commercial voor Cycle for Plan voorbij zien komen. Toen dacht ik echt: wauw wat gaaf, dat zou ik wel een keer willen doen. Ik was toe aan een uitdaging voor mezelf, waarbij ik ook anderen kan helpen. Het is een enorme fysieke uitdaging en tegelijk doe je iets goeds.

Waarom spreekt dit doel je zo erg aan?

Ik heb zelf een dochter van bijna tien jaar, dan is het gruwelijk om aan kindhuwelijken op die leeftijd te denken. Maar ook het contrast tussen de positie van vrouwen in Vietnam en hier. We zijn op de universiteit bezig met diversiteit, we willen graag vrouwen in topfuncties hebben. Dat is een goed initiatief waar we voor moeten blijven strijden. Het contrast is echter nog groot in vergelijking met Vietnam waar vrouwen, zeker in bepaalde gebieden, nog nauwelijks iets te zeggen hebben. Vietnam heeft nog een lange weg te gaan, maar we kunnen wel helpen om het contrast te verkleinen door het aantal kindhuwelijken te verminderen.

Als deelnemer moet je minimaal 4000 euro ophalen om mee te mogen doen. Jullie als team moeten dus 8000 euro ophalen. Wat hebben jullie gedaan om de voor jullie gevraagde 8000 euro op te halen?

De grootste actie die we georganiseerd hebben was een sponsorloop op de school van mijn kinderen. Daarbij hebben we voorlichting gegeven in groep 5 tot en met 8, zodat de kinderen weten waar ze voor lopen en geld voor ophalen. Dat sloeg goed aan, de kinderen zijn als een gek de deuren langsgegaan om geld op te halen. Hierdoor is er bijna 4200 euro opgehaald met alleen al deze actie. Het mooie aan deze actie was dat de kinderen er bewust van worden dat ze het hier heel goed hebben. Het is goed om je af en toe voor anderen in te zetten, dat is een besef dat er wel moet zijn. Sommige kinderen waren wel gechoqueerd door ons verhaal, met name de kinderen in groep 8. Zij kunnen zich niet voorstellen dat ze nu al zouden trouwen, wat dus wel gebeurd in Vietnam.

Het is een fietstocht van 400 kilometer in een bergachtig gebied, inderdaad een enorme fysieke uitdaging. Hoe train je hiervoor?

Vanaf volgende maand ga ik volle bak trainen. Het gebied waar we gaan fietsen is heel bergachtig, dus dat is hier wel moeilijk te trainen. Ik heb me wel opgegeven bij de sportschool, dus ik ga vooral heel veel spinnen de komende tijd. Ik verwacht acht uur per dag op de fiets te zitten in Vietnam, dus daar moet je echt wel voor trainen.

Als deelnemer van Plan Vietnam zie je langs de fietsroute ook de projecten waar Plan aan werkt. Wat verwacht je tegen te komen?

Dit is een van de redenen waarom ik besloot een actieve deelnemer te worden, omdat ik wil zien wat er met het geld gebeurt. De deelnemers worden allemaal gekoppeld aan een kind, die we daar ook zullen ontmoeten. Ik denk dat het een shock zal zijn om te zien hoe de meisjes daar leven, vooral omdat er in het noorden nog veel armoede is.

Patricia en Annette zullen van 23 oktober tot en met 2 november fietsen in Vietnam. Meer informatie over hun reis en Cycle for Plan Vietnam is te vinden op hun actiepagina.