De PvdD heeft hierover vragen gesteld aan het gemeentebestuur. De partij zegt ‘erg geschrokken’ te zijn van de grote hoeveelheid lokdozen, en wil weten of de Erasmus Universiteit wel bevoegd is om de dozen in de ‘openbare ruimte’ (de campus) te plaatsen. Ook vreest de partij dat in de lokdozen gebruik wordt gemaakt van bloedverdunners, iets wat alleen mag met toestemming van een speciale instantie die toezicht houdt op het gebruik van lokaas, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Volgens de partij is de manier waarop de EUR de ratten bestrijdt, niet in de geest van het Actieplan Rattenoverlast van de gemeente Rotterdam. “Als stad zetten we namelijk in op het voorkomen van overlastgevende situaties middels plaagdierbeheersing, in plaats van ongediertebestrijding. Voor giftig lokaas is hierin geen plaats”, schrijft de partij op haar site.
'Geen giftig lokaas'
Volgens woordvoerder Sandra van Beek van de Erasmus Universiteit is er niets aan de hand. “Rentokil (het bedrijf dat de rattenbestrijding uitvoert, ES) gebruikt geen lokaas. Daar waar op een doosje ‘val / lokaas’ staat, is alleen het woord ‘val’ van toepassing.” Het bedrijf bevestigt tegenover EM dat in de doosjes alleen een klem zit, geen lokaas. Wel staat er momenteel een zogenoemd rattenhotel op de Erasmus Plaza. “Hierbij wordt gebruik gemaakt van lokaas van zonnebloempitten, tonijn et cetera”, aldus Van Beek.