“De academische vrijheid ter discussie stellen of inperken vinden we niet passen in een open samenleving en daarom verwerpelijk”, schrijft het (CvB) in een statement op de website van de universiteit. “Wij vinden dat onze wetenschappers hun werk in alle vrijheid moeten doen. Zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek. Hierbinnen is ruimte voor alle denkrichtingen. Van wetenschappers/docenten én van studenten.”

stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (3)

Lees meer

Baudet: ‘We worden ondermijnd door onze universiteiten’

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De vraag…

'Ondermijnende universiteiten'

De afgelopen dagen reageerden meer universiteiten op het ‘indoctrinatie-meldpunt’ van Forum voor Democratie (FvD) en de overwinningstoespraak van Thierry Baudet. Daarin zei de FvD-voorman dat ‘universiteiten de samenleving ondermijnen’. Zo twitterde Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht: “Het instellen van een meldpunt druist in tegen alles waar de Universiteit Maastricht voor staat; onafhankelijke wetenschapsbeoefening, academische vrijheid en het zijn van een veilige leer- en werkomgeving.” UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam sloot zich daarbij aan en noemde het meldpunt ‘respectloos’.

Wetenschapsgenootschap KNAW en universiteitenvereniging VSNU zien nog onvoldoende aanleiding om te reageren op Baudet.

Lees meer

Universiteiten en KNAW reageren niet op verwijten Baudet

Twaalf Nijmeegse wetenschappers van de Radboud Universiteit riepen hun bestuur woensdag…

Verdachtmakingen

In Nijmegen riep een groep wetenschappers hun College van Bestuur woensdag op om stelling te nemen tegen de verdachtmakingen van Baudet. Zo’n oproep is er in Rotterdam niet geweest, laat een woordvoerder van het CvB weten. “We vonden het goed om een signaal af te geven na de commotie die is ontstaan na Baudets uitspraken over universiteiten en het meldpunt van de partij.”

In Groningen ontstond onrust over de komst van Paul Cliteur, hoogleraar in Leiden en FvD-prominent, die daar spreekt tijdens de Nacht van de Filosofie. De Groningse Ukrant schreef dat filosofiestudenten en –docenten verbolgen zijn over de komst van Cliteur.

FvD-partijleider Baudet is op 11 april te gast op de Erasmus Universiteit. Hij spreekt dan op het jaarlijkse congres van studievereniging In Duplo in het Erasmus Paviljoen en gaat in debat over energietransitie met onder andere Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde en duurzaamheid.

Lees 3 reacties