EM is verhuisd! Onze redactie zit nu in HB-108, tussen de Theilhal en de kantine van het Tinbergengebouw. Om onze nieuwe plek bekend te maken roepen we iedereen op om op maandag en dinsdag hun verhaal te pitchen, dan maken wij er direct een verhaal van.

“Normaalgesproken zijn het vooral leden van debatverenigingen in andere studentensteden die komen, maar de laatste jaren wordt het steeds internationaler”, vertelt de 23-jarige Econometriestudent. Om die reden vinden de debatten ook al enkele jaren in het Engels plaats. De Pater hoopt dit jaar extra veel studenten uit anderen landen naar de week te halen. “We bieden daarom slaapplaatsen aan bij verenigingsleden.”

Vooral op inhoud

Tijdens de debatweek, die plaatsvindt van 15 tot 19 juli, is er een debattoernooi. Dat betekent dat je in teams van twee moet debatteren over twee stellingen tegen een ander team. Een jury geeft punten voor de kwaliteit van je bijdrages. “Daarbij wordt vooral gekeken naar de inhoud, stijl is minder belangrijk”, zegt De Pater. “Dat is omdat niet iedereen het Engels even machtig is, en we willen wel iedereen een kans geven.” Daardoor speelt eloquentie een minder grote rol, al helpt het natuurlijk nog steeds als je je verhaal mooi onder woorden weet te brengen.

Ook beginners kunnen prima uit de voeten op het toernooi. “We zetten mensen op niveau bij elkaar. Bij de hogere niveaus kun je ingewikkelder stellingen over bijvoorbeeld economische onderwerpen verwachten, op lagere niveaus gaat het veel meer over het leren van debatteren.” Deelname kost 120 euro inclusief slaapplaats. Heb je je eigen bed, dan kost het 100 euro. Meer informatie is binnenkort te vinden op de Facebookpagina van de debatvereniging.