Aanleiding zou niet alleen slechte communicatie zijn geweest, maar ook een meningsverschil over het activisme binnen de LSVb. Hulzebos wilde met studenten de straat op. De anderen zouden vooral de relatie met de coalitiepartijen goed willen houden, zei ze.

Geertje Hulzebos

Lees meer

Voorzitter LSVb stapt op: ‘Ik wilde er een echte vakbond van maken’

‘De LSVb werd door de minister op het matje geroepen en de rest van het bestuur vond…

Het overgebleven bestuur wilde aanvankelijk niet reageren, maar toen het nieuws zich verspreidde, zei vicevoorzitter Carline van Breugel tegen onder meer Het Parool dat de andere bestuursleden zich niet herkennen in de woorden van Hulzebos: “Wat ons betreft was er een probleem in de samenwerking.”

Petitie

Al snel kwam er een petitie online. “De democratisch gekozen voorzitster van onze Landelijke Studentenvakbond, Geertje Hulzebos, is door het LSVb-bestuur zó langdurig gesaboteerd en ondermijnd vanwege haar activistische instelling dat ze geen andere keuze had dan op te stappen”, staat daarin. “Wij eisen dat de gekozen voorzitster weer wordt aangesteld en dat de bond weer haar activistische houding aanneemt!”

Initiatiefnemer is de Groningse studente Jildou de Jong. “Ik heb Geertje een tijdje geleden meegemaakt bij de studentenprotesten in Groningen”, zegt ze. “Daar hebben we toen de universiteit bezet omdat internationale studenten geen woonruimte konden krijgen. Ik vind het belachelijk dat zij moest aftreden. In mijn optiek heeft een vakbond juist strijdbare mensen nodig die er voor de studenten zijn.”

Te vriend

Moet er dan geen ruimte zijn voor een gesprek? “Jawel, maar te allen tijde de regeringspartijen te vriend willen houden is geen goed idee”, vindt De Jong. “Deze coalitie is geen vriend van de studenten en dat mag je best erkennen.” Ze is lid van SP-jongerenorganisatie ROOD, al staat dat volgens haar los van deze petitie die online is gezet door Memes voor de Massa’s, het mediaplatform van de Poldersocialistische Eenheidspartij Nederland.

Hulzebos voelt zich inderdaad gesteund. “Een roep om solidariteit in mijn strijd: teken en deel alsjeblieft!”, twittert ze. “Ik heb alleen een stem als velen met mij staan en schreeuwen dat het zo niet langer kan. Mijn dank is eeuwig!”

De kans dat ze daadwerkelijk weer terugkeert als voorzitter lijkt niet zo groot, gezien het conflict. De LSVb wil niet op de petitie reageren, zegt vicevoorzitter Van Breugel. Morgen praat het huidige bestuur met de lidbonden over de situatie.