De landelijke protestbeweging WOinActie, die in Rotterdam weinig voet aan de grond heeft gekregen, eist afschaffing van de ‘doelmatigheidskorting’ en herstel van de overheidsbijdrage per student.

In de open brief aan zijn naar eigen zeggen ‘vrienden van WOinActie’ schrijft Schinkel dat de academici eerst de hand in eigen boezem moeten steken. Ze moeten volgens de hoogleraar kijken naar de problemen die voortkomen uit de manier waarop de universitaire ‘machtsmachine’ op dit moment is georganiseerd, voordat ze om geld vragen.

“Voordat je naar de overheid kijkt voor geld dat die machtsmachine in gaat, (…) zouden jullie dus een verhaal moeten hebben over datgene waarin wij allemaal, op asymmetrische manieren, in participeren. In plaats daarvan: notabelen met rode viltjes, heren die zich bij wijze van protest verwaardigen buiten college te geven, iets dat alleen maar het genormaliseerde binnen waar ze geld voor vragen onderstreept”, schrijft hij.

Perverse puntentellingen

Schinkel vindt ook dat academici op het gebied van ‘perverse puntentellingen’ op faculteiten, de ‘oneindige toenames’ van internationale studenten en toegenomen werkdruk in eerste instantie in de spiegel moeten kijken. “Wij moeten niet meer geld voor deze universiteit willen; wij moeten deze universiteit niet meer willen.”