Ondertekenen van de gedragscode voor studentenverenigingen en introducties

Lees meer

Toch gedragscode voor Rotterdamse studentenverenigingen

Met de komst van de Rotterdamse gedragscode moeten studentenverengingen het hele jaar…

“Allereerst is het natuurlijk jammer dat een aspirant-lid het niet naar de zin heeft gehad bij de kennismaking met onze vereniging”, reageert president Amber Schothorst. “Met bijna 400 aankomende leden is dat bijna ook niet te voorkomen helaas.” De nieuwe president benadrukt dat vereniging er alles aangedaan heeft om incidenten tijden de introductieperiode (IP) uit te sluiten.

In januari van dit jaar verbrak de EUR de banden met RSC/RVSV na misstanden tijdens de IP van 2017. De ingezette cultuuromslag moest nieuwe incidenten voorkomen. “We willen ook dat er meer nadruk op humor komt te liggen op het vormen van een jaarband”, zei voormalig president Tobias de Lange in een eerder interview.

“Feit is verder dat geen enkel aspirant-lid zich bij ons heeft gemeld met de klachten zoals door de krant in kwestie is beschreven”, zegt Schothorst nu. De externe vertrouwenspersoon en de EUR hebben volgens de president eveneens geen meldingen gehad. Ze nodigt de student uit om zich alsnog te melden, dat kan ook anoniem bij de vertrouwenspersoon. Alle deelnemers van de IP krijgen nog een evaluatieformulier toegestuurd. “RSC/RVSV respecteert gedragscode.”

'Stap naar de EUR'

“De student had naar de Rotterdamse HO-Commissie Studentengezelligheidsverenigingen moeten stappen, niet naar de Telegraaf”, luidt de reactie van de EUR. De commissie ziet toe op de ontgroeningen. Incidenten moeten binnen 72 uur bij de commissie gemeld worden. “Zonder een melding bij deze commissie, kan hier niets aan gedaan worden. Alleen die is bevoegd om hiernaar onderzoek te doen, niet de Telegraaf”, aldus de woordvoerder van de universiteit.

In de gedragscode voor Rotterdamse studentenverenigingen die half augustus ondertekend is, stond weinig nieuws. De al bestaande afspraken werden ‘explicieter’ gemaakt met als doel nieuwe Rotterdamse studenten een veilige en leuke tijd als aspirant-lid te garanderen. De gedragscode is opgesteld en ondertekend door RSC/RVSV, R.S.V. Sanctus Laurentius, SSR-R, het RSG, NSR en roeivereniging A.R.S.R. Skadi, in samenwerking met de EUR en Hogeschool Rotterdam. De regels worden ieder jaar geëvalueerd.

Tobias de Lange en Amber Schothorst op het terras van RSC/RVSV tijdens de entreeweek

Lees meer

‘RSC/RVSV is gematigder geworden’

Een fusie, incidenten tijdens de ontgroening, een verbroken relatie met de universiteit,…

Lees 5 reacties