Drank en drugs

Het gebeurt weleens dat studenten een alcoholische versnapering nuttigen gedurende hun studentenjaren. Of eigenlijk zuipen ze best wel veel. Nederlandse studenten zouden helemaal veel drinken, in Europa drinken alleen Ierse en Deense studenten meer. Als je die eer hoog wil houden, zijn er genoeg plekken in de stad waar jij je steentje bij kan dragen:

De Witte de With is altijd feest (wel heel erg druk, zie je maar eens door de Witte Aap te wringen in het weekend). Op het Stadhuisplein zijn ook veel tenten (verstand niet op nul, maar op min tien in De Après Skihut). Donderdagavond moet je in Café Beurs zijn (al tijden vaste prik voor de Rotterdamse student). In de omgeving van het Schieblock, naast het station, wemelt het van de plekken voor een drankje (pas op: wel erg hip!). Bar, Annabel, Biergarten, Mono, Eurotrash, Bird, voor elk wat wils. Verder duikt er elke week wel ergens een nieuwe hippe tent op of is er ergens een pop-upfestival, dus hé, de keuze is reuze. Thuis blikjes Schultenbräu leegdrinken is ook altijd nog een optie.

We willen drank natuurlijk niet verheerlijken (al krijgen wij ook al dorst), dus hierbij ook een kleine waarschuwing: tot je 24e zijn je hersenen in ontwikkeling. Alcohol, en zeker veel daarvan, kan die ontwikkeling beperken. Wat is veel? Als je vijf glazen alcohol drinkt op een avond is dat (al) binge drinking. En nee, alleen bier drinken en geen shotjes adten, voorkomt geen kater. Je lijf heeft 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken, of het nou wijn, bier of een gin-tonic is.

En ja, ook drugsgebruik komt voor in het studentenleven: 3 op de 10 EUR-studenten schijnt weleens harddrugs te gebruiken. Als je dat ook wil, wees dan zo verstandig om het spul te laten testen. Dat kan bijvoorbeeld elke donderdag bij de kliniek van Youz, vlakbij metrostation Leuvehaven. Het duurt een week voor je de uitslag krijgt, maar het is toch best handig om te doen. Het kan per pilletje of per zakje verschillen welke stoffen erin zitten. Zo weet je in ieder geval wat je inneemt. Testen is trouwens anoniem.

Soa’s en seks

Over testen gesproken: bij de Soa Poli kun je jezelf gratis laten testen als je een risicogroep bent. Ben je 25 jaar of jonger, dan val je automatisch in die categorie. Waarom? Nou de cijfers zeggen eigenlijk wel genoeg: bijna een kwart van de jongeren die de Soa Poli vorig jaar bezocht, had ook echt een soa. Na een drankje of een pilletje gebruiken mensen minder snel een condoom. Niet handig, maar wel de reden dat studenten meer kans hebben op een soa.

 In Rotterdam laten vooral veel hoger opgeleiden een soa-test doen, maar liefst 60 procent van alle geteste mensen komt van het hbo of wo. Sowieso verwacht je na al die jaren voorlichting dat de boodschap wel duidelijk is. Maar dat is dus niet zo. Het aantal mensen met een soa is de laatste jaren alleen maar gestegen. #Funfact: chlamydia en gonorroe komen het meest voor.

 Wat de verschrikkingen van gonorroe of chlamydia zijn, google je zelf maar even. De plaatjes zijn duidelijk genoeg. Iew is een understatement. Bij twijfel een testje laten doen, is dus wel zo slim. En nog even voor die idioten die het simpele woordje ‘nee’ niet begrijpen: Nee is nee. Het is precies het tegenovergestelde van ‘ja’. Als iemand dus ‘nee’ zegt tegen seks hebben met jou, stop dan. Mocht je de pech hebben zo’n idioot tegen te komen, dan kun je hulp zoeken bij Centrum Seksueel Geweld. Ongewenst gedrag (check hier wat dat allemaal is) op de universiteit kan bij de vertrouwenspersoon gemeld worden. Jezelf leren verdedigen kan ook op de campus: bij Erasmus Sport.