Als de lange rijen voor de kassa van Erasmus Sport eindelijk verdwenen zijn, bekijkt kantinemedewerker Kevin Bloklander voor EM de verkoopcijfers in de maand mei. De kassagegevens bevestigen zijn vermoeden: het pistoletje tonijnsalade is met afstand het populairst. Maar liefst 1.490 keer ging het broodje over de toonbank.

Waarom het broodje zoveel populairder is dan het broodje kipfilet of gezond, denkt Bloklander wel te weten. “Veel vegetariërs eten wel vis. Ook internationale studenten eten eerder een broodje tonijn dan een frikandel.” Voor gelovigen die geen varkensvlees eten is het populaire pistoletje ook een uitkomst. Een echte allemansvriend. Een ‘geheim ingrediënt’ zit er niet in, zegt Bloklander. “Tonijn, mayonaise, ketchup, uitjes, een beetje peper. En sla. Niets speciaals.”

Weinig groens

Na de tonijn verkoopt de tosti het best, gevolgd door het dagelijks wisselende diner en de lunchtip. De uitsmijter (drie eieren op drie casinoboterhammen voor de stevige trek) staat op de vijfde plaats.

Het slagveld overziend staat er weinig groens op het menu, al worden de meeste gerechten geserveerd met rauwkost. Bloklander relativeert: “Het valt mee hoor. Een uitsmijter is gezond genoeg. Ook tonijn is zo slecht niet.”In het algemeen ziet Bloklander een verschil tussen de mensen die alleen komen eten, en de mensen die ook komen sporten. “De sporters bestellen toch gezonder: vaker een flesje water, terwijl de eters meer aan de frisdrank zitten.”

eten-erasmus-sport-infographic

Fruithap

Bloklander heeft wel geëxperimenteerd met gezondere opties op het menu, zoals een fruithap. “Maar dat verkocht niet goed, en ondertussen stond het fruit te bederven.” Wel probeert de kantine regelmatig gezondere gerechten te promoten. “Uiteindelijk volgen we toch de vraag van de gasten.”

Een aantal producten is in elk geval biologisch, zoals de melk, de yoghurt en de ‘gigantische hoeveelheid eieren’ die er elke dag doorheen gaat.  En de koffie is fairtrade. Vegetarisch lunchen is goed mogelijk, veganistisch is nog wat ingewikkelder. “Maar ook voor vegans heb ik wat in de aanbieding; desnoods gaan we samen even in de koeling kijken”, belooft Bloklander.

Bier het populairst

dranken-erasmus-sport-infographic

Het populairste drankje in de kantine is bier. De flesjes Hertog-Jan werden in mei iets meer dan 1.000 keer verkocht. De grootste gangmakers van dit ‘drankgelag’ zijn de volleyballers van Erasmus Volley, vertelt Bloklander. “Op normale avonden gaat de keuken om acht uur dicht, maar op donderdagavond blijven we wat langer open voor het bittergarnituur.” De volleyballers blijven regelmatig tot een uur of elf hangen. “Het zijn gezellige sociale drinkers.”