“Afgelopen september was ik 25 jaar in dienst”, vertelt Conny Knoppert op het terras bij het Sportcentrum op de campus. Enigszins in de schaduw, want het is broeierig warm in de zon. Ze komt net vanuit Capelle a/d IJssel gefietst –waar ze is geboren en getogen – en heeft zo een les.

“Mijn toenmalige vriendje werkte bij de infobalie hier. Mijn eerste les was er eentje in callanetics (een door de Amerikaan Callan Pinckney in de vroege jaren tachtig ontwikkeld oefenprogramma; red), en die lessen geef ik nog steeds. Alleen heet het nu body toning, omdat callanetics een merknaam is.” Al heel snel kwamen daar lessen in keep moving bij; één keer per week tussen de middag honderd man in de grote sporthal. “Het motto daarbij was: als het maar beweegt en als er maar muziek aan staat”, lacht Knoppert. Dat was destijds zo’n beetje het gehele aanbod in het fitnessgenre.

Strings over leggings

Het was de tijd van beenwarmers en strings over de leggings. Ze maakte eigenhandig de begeleidende muziek door cassettebandjes op te nemen. “De voorbereiding van de lessen nam aanmerkelijk meer tijd in beslag dan de lessen zelf”, luidt haar nuchtere commentaar. “Toen moest ik de commando’s gewoon de zaal in blèren. Nu heb ik een grote selectie aerobics-cd’s en een headset. Belangrijker is dat de muziek goede beats heeft, vrolijk is en de studenten aanspreekt.”

In de kwarteeuw sindsdien heeft ze vele hypes voorbij zien komen (en lessen daarin gegeven), van kick fun (slaan en trappen tegen een zak op muziek) tot tae bo (een dik decennium geleden groot dankzij ene Billy Blanks). Momenteel geeft ze les in aerobics, body toning – allebei in combinatie met BBB – en power pump. De eerste twee lessoorten worden voornamelijk door dames gevolgd, de laatste juist door heren. Wellicht omdat daarbij – de naam doet het al vermoeden – de fitnessoefeningen, zoals squats, gepaard gaan met het gebruiken van gewichten.

Fanatieke ouderen

Ze mag graag lesgeven aan studenten. “Ze komen natuurlijk vrijwillig naar je lessen, dus ze zijn doorgaans erg gemotiveerd. Tegenwoordig helemaal, want er is veel aanbod, dus hebben ze een goede reden om juist naar mijn lessen te komen: of ze vinden de les leuk of de docent of allebei.” Maar eigenlijk vindt Knoppert lesgeven aan ouderen net zo bevredigend. Ze doet dat met minstens evenveel plezier in een wijkcentrum. “Die ouderen zijn zo mogelijk nog fanatieker dan de studenten hier!”

Voorlopig denkt ze er nog niet aan te stoppen met lesgeven. “De dag dat ik merk dat ik het lichamelijk niet meer aankan of er geen plezier meer aan beleef, stop ik ermee. Dat moet ook wel want de lessen vallen of staan met hoe enthousiast je voor de groep staat. Maar stoppen is niet aan de orde; enthousiasmeren is juist een van mijn sterke kanten. Bovendien, ook al kost lesgeven veel energie, ik krijg er minstens zoveel energie voor terug van de groep.”