Kunst en mode “Passie voor kunst was bij mij thuis altijd aanwezig. Mijn oom was schilder en leefde van zijn schilderkunst, maar mijn interesse voor kunst heb ik vooral te danken aan mijn moeder. Al vanaf mijn vierde nam ze me mee naar allerlei galerieën en museumnachten. Ze heeft zelf een kleine verzameling schilderijen. Ik groeide op met kunst om me heen en ik volgde het advies van mijn familie op om te proberen carrière te maken in de kunstwereld.

“Naast kunst hou ik ook heel veel van mode. Toen ik tien jaar oud was, keek ik gretig naar de foto’s en verslond ik artikelen in modebladen. Ik droomde ervan ooit redacteur te worden. Ik bewonder het werk van Grace Coddington, een bekende creatief directeur van American Vogue, en Tonne Goodman, de modedirecteur van het blad. Het grappige is dat mijn familie een hekel heeft aan mode, vooral mijn moeder. Ik weet niet waar mijn passie vandaan komt. Misschien vind ik het juist interessant omdat zij mode haat.”

New Fashion Society “Voor studenten die geïnteresseerd zijn in mode, was er niet echt een manier om meer over de branche te weten te komen, afgezien van de minor die bachelorstudenten Arts and Culture kunnen volgen tijdens hun laatste jaar. New Fashion Society, een studentenclub die erop is gericht het gat tussen de universiteit en de mode-branche te dichten, is vijf jaar geleden opgericht door vijf RSM-studenten.

“Ik zit in het Seminar Team, waar we verantwoordelijk zijn voor het organiseren van grote evenementen en seminarweken. We nodigen professionals uit die voor luxemerken werken of werkzaam zijn in de modebranche. We vragen hen presentaties te geven over hun bedrijven en carrièremogelijkheden voor studenten. Eerst was de vereniging vooral op bedrijven gericht, maar nu werken we ook samen met internationale academici van modescholen en houden we maandelijks lezingen.”

Onderzoek “Ik ontdekte mijn interesse in het economische aspect van de kunstmarkt tijdens mijn bachelor, dus heb ik ervoor gekozen mijn scriptie daarover te schrijven. Mijn onderzoek gaat over modeontwerpers in Amsterdam. Haute couture is in Nederland niet echt groot, en de modewereld is hier erg besloten. Daarom is het voor beginnende ontwerpers moeilijk deze industrie binnen te komen. Mijn docent en ik vroegen ons af hoe jonge professionals zich staande houden, en het leek me interessant om dit probleem te onderzoeken. We hebben ontdekt dat bedrijven niet echt staan te springen om modeprojecten te financieren. Om een beurs van de overheid te krijgen, moet je een uitzonderlijk creatief concept hebben, terwijl er niet wordt gekeken naar de commerciële haalbaarheid van het project.”

dit-ben-ik-lilia-sacco-2-anna-mazur
Beeld door: Anna Mazur

Aanbevelingen “Wat ik kunstliefhebbers wil aanraden is om naar kunstbeurzen te gaan, zoals Art Rotterdam of Amsterdam Art Fair. Vooral de beurs in Maastricht, Tefaf, is echt fantastisch. Daar vind je de beste kunstwerken in één grote hal. Wat betreft mode-evenementen denk ik dat NFS de enige vereniging is die dingen in Rotterdam organiseert. Een andere optie is winkelopeningen bezoeken. Dat is meestal een goede manier om mensen in de modewereld te leren kennen.”