dansen-met-Byron2

Lees ook het verslag bij de Erasmus Dance Society.

Bij EDS zitten veel meisjes

Sportcorrespondent Byron Dolon probeerde zijn heupen los te gooien op Beyoncé tijdens de…

Achter, voor en naast me liepen op verschillende afstanden leden van de club Erasmus University Rotterdam Roadrunners. Afgelopen woensdagavond meldden zich vijfentwintig personen bij de training, en ik vroeg me af hoe we als één groep konden lopen met al die onderlinge snelheidsverschillen.

De eerste vier minuten concentreerde ik me vooral op het bereiken van een prettig hardlooptempo, waarbij ik regelmatig een mengsel van zweet en regen uit mijn ogen moest wrijven. Mijn focus werd ruw verstoord door een snerpend fluitje dat aangaf dat het tijd was voor een minuut wandelen. De mensen voorop liepen terug naar de hoofdgroep, en na de wandelminuut begon iedereen dus weer vanaf dezelfde plek.

Toen het fluitje voor de zesde en laatste keer klonk, vertraagde ik opgelucht naar een wandeltempo en probeerde ik de stekende pijn in mijn zij weg te masseren. Ik haalde diep adem, glimlachte naar mijn loopmaatjes en prentte mezelf in om nooit meer te vergeten water te drinken voor het sporten.

Wekelijkse rondjes

Roadrunners-hardlopen-atletiek-2-Joshua-Kruter

De Roadrunners trainen twee keer per week, op maandag en woensdag. De locatie kan verschillen. De training op maandag vindt meestal plaats in het Kralingse Bos bij atletiekvereniging PAC, en de woensdagsessies beginnen bij Erasmus Sport. De trainingen kunnen gericht zijn op uithoudingsvermogen – zoals de training waaraan ik deelnam – het ontwikkelen van een goede looptechniek of het specifiek voorbereiden op een wedstrijd. De club volgt een trainingsschema dat aan het begin van een kwartaal bekend wordt gemaakt en dat opbouwt naar een wedstrijd aan het einde van het kwartaal.

Er doen gemiddeld dertig personen mee aan de trainingssessies, met een vast clubje lopers van ongeveer vijftien leden die elke week komen opdagen. Hardlopen wordt vaak gezien als een individuele bezigheid, maar een van de aantrekkelijke kanten van een club is dat je met hetzelfde groepje mensen kunt lopen.

Van beginnelingen tot marathonlopers

Roadrunners-hardlopen-atletiek-6-Joshua-Kruter
Beeld door: Joshua Kruter

Een paar jaar geleden telde de club nog maar dertig leden. Dat aantal is sindsdien toegenomen tot ongeveer negentig Roadrunners. De club is de thuisbasis van studenten van verschillende bachelor- en masterprogramma’s, en bestaat uit Nederlandse en internationale leden. Er is altijd een instroom van nieuwe studenten aan het begin van het jaar, en de open trainingen in september kunnen behoorlijk druk zijn. In januari en februari komen er ook extra leden bij in de vorm van uitwisselingsstudenten en mensen die zichzelf hebben voorgenomen in het nieuwe jaar aan hun conditie te gaan werken.

Er is, ongeacht je niveau, altijd ruimte voor je bij de club. Sommige mensen worden gewoon lid omdat ze hardlopen leuk vinden, terwijl anderen zich bij de club aansluiten omdat ze willen presteren in wedstrijden. De leden doen mee aan wedstrijden op verschillende afstanden, van de vijf kilometer tot de marathon. Elk jaar rond juli is er een marathonevenement waaraan teams van zeven personen kunnen deelnemen. Het evenement trekt veel clubleden van allerlei niveaus voor een laatste wedstrijd ter afsluiting van het jaar.

De studentenfactor

Het bestuur heeft dit jaar meer nadruk gelegd op de sociale kant van de club. Er worden meer bijeenkomsten georganiseerd en mogelijkheden geboden voor leden om een band met elkaar op te bouwen. Leden van de groep die consequent meedoen aan trainingen zijn vaak ook degenen die sociaal het actiefst zijn. Samen nog iets gaan drinken is dit jaar een nieuwe traditie geworden.

Er is elk jaar in februari ook een trip naar het buitenland waar leden zich voor kunnen aanmelden. De laatste jaren was Londen de bestemming. In 2018 zijn de Roadrunners voor het eerst naar Berlijn gegaan. Bij een uitstapje van een hardloopclub hoort natuurlijk een of andere wedstrijd op het programma te staan, maar de meeste tijd werd besteed aan de stad verkennen, samen dingen doen, en genieten van goed eten en drinken.

“Bierachtervolgingen”. Ik heb beloofd dat ik niet alle geheimen van de club zou verklappen, maar laat ik het zo zeggen: als je van drinken en hardlopen houdt, of alleen van drinken, is dit een leuke clubactiviteit voor je. Doe dus mee en ervaar het zelf. Iedereen, ongeacht niveau of de tijd van het jaar, is welkom om naar een training te komen en uit te proberen hoe het is om lid te zijn van de club. Hardlopen met een team kan een stuk stimulerender zijn dan alleen lopen. En lid zijn van Roadrunners is zeker opwindender dan jezelf in je eentje een uur afbeulen op de loopband.