Vorig jaar besloot de universiteit het regelmatige overleg met KASEUR te staken, omdat vertegenwoordigers van de universiteit niet meer aan tafel wilden met het toenmalige bestuur. Dat leidde tot een conflict tussen de verenigingen en het bestuur, waardoor de kafkaëske situatie ontstond dat de verenigingen het bestuur ontsloegen, terwijl tegelijkertijd het bestuur alle verenigingen ontsloeg als lid van KASEUR. Een notaris gaf uiteindelijk de verenigingen gelijk, maar het oude bestuur weigerde bezittingen over te dragen, zoals de kamersleutel, de bankrekening en documenten.

 

Sleutels

“We hebben vervolgens een nieuw bestuur voorgesteld in een brief, die door alle voorzitters is ondertekend”, vertelt Jennifer Onyenze nu. Zij is nu de voorzitter van een vierkoppig bestuur. “Een notaris heeft dat geformaliseerd, en daarmee konden we naar de Kamer van Koophandel. Binnen een week stonden wij ingeschreven als het nieuwe bestuur. Met die inschrijving in de hand konden we ook de bankrekening overnemen.”

Het oude bestuur werd door de universiteit verzocht om de sleutels van het KASEUR-kantoortje in het N-gebouw in te leveren. Dat is vooralsnog niet gebeurd. “Ze hadden tot 18 april de tijd. De kamer zal nu worden ontruimd. Voor ons is het nog niet echt een probleem, we kunnen voorlopig gebruikmaken van het kantoor van de Italiaanse vereniging”, zegt Onyenze.

Meer macht naar verenigingen

Daarmee is de weg vrij om naar de toekomst te gaan kijken, iets wat Onyenze het liefste wil. In deze fase is het bestuur aan het kijken hoe ze de statuten en het huishoudelijk reglement moeten aanpassen, om een situatie als in de voorgaande jaren te voorkomen. Onyenze: “Er staat bijvoorbeeld in de statuten dat het KASEUR-bestuur in beslissingen het laatste woord heeft. Die macht willen we juist aan de verenigingen geven. Ook moet het makkelijker worden om het bestuur af te zetten.”

Ondertussen wordt er gewerkt aan het herstel van de relatie met de universiteit. “Twee weken geleden hebben we een lunch gehad met de rector, dat was heel positief. Het was een vriendelijk en luchtig gesprek. Hij heeft ons ook verzekerd dat we op de steun van de universiteit kunnen rekenen. Dat vond ik fijn.”

Dingen die wél goed gaan

Ook wil Onyenze met haar bestuur gaan brainstormen over ‘leuke activiteiten’. “We willen bovendien de reputatie van KASEUR veranderen. Het oude bestuur richtte zich heel erg op negatieve dingen, zoals discriminatie en ‘dit gaat niet goed’, en ‘dat kan beter’. Dat willen wij niet. Wij willen focussen op de dingen die wél goed gaan.” KASEUR heeft al een nieuwe vereniging verwelkomd, namelijk de International Students Rotterdam. “Ik denk dat ISR een toegevoegde waarde is, ze zijn heel gemotiveerd. En ze richten zich op alle internationale studenten.”