cbho-raad-van-state-rechtszaak-nominaal-is-normaal-foto-joshua-kruter-4

Onderdeel van de Special

Nominaal is Normaal

Een studente spande begin 2018 een rechtszaak aan tegen de Erasmus Universiteit over…

De universiteit stuurt studenten van de opleiding als ze in hun eerste studiejaar niet alle studiepunten halen. Die eis is hoog, maar niet in strijd met de wet, oordeelde de rechter vorige week in drie vonnissen: twee tegen de Erasmus Universiteit en een tegen de Hogeschool Rotterdam. Er is geen hoger beroep mogelijk.

'Instellingen kunnen doen wat ze willen'

Het LSR, dat de zaak had aangespannen, betreurt de uitspraak, zegt voorzitter en EUR-student Lars Klappe. “De wet biedt op dit moment zoveel ruimte dat de onderwijsinstellingen in feite kunnen doen wat ze willen.”

Volgens Klappe is er al langere tijd een politieke discussie gaande over de vraag of de hoge eisen hun doel niet voorbij schieten. Nu is het tijd om te handelen, zegt hij. Klappe denkt aan een wettelijke bovengrens van het aantal geëiste studiepunten. “De meeste instellingen eisen dat studenten 45 van de 60 studiepunten halen, een aantal van 45 à 50 punten lijkt mij redelijk.”

Rhea van der Dong, voorzitter van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), is het met Klappe eens. “Nu is de politiek aan zet om grenzen te stellen en studenten weer ademruimte te geven.”

Ingeslagen weg

De Erasmus Universiteit laat weten blij te zijn met de uitspraak. “De rechter heeft ons beleid expliciet bevestigd, dat betekent dat we verder kunnen op de ingeslagen weg,” zegt een woordvoerder.

Lees één reactie