Onder de schoonmakers moeten zo’n tien collega’s uren inleveren. Zij kunnen ergens anders gaan werken of genoegen nemen met minder inkomen. Daardoor neemt de werkdruk voor de overige schoonmakers weer toe.

“Aangezien de EUR voor zijn eigen medewerkers de komende jaren maatregelen gaat nemen om de werkdruk te verlagen, doen wij een moreel appèl aan de universiteit om ook onze werkdruk te verlagen”, schrijven de schoonmakers in een petitie, die ze hebben aangeboden aan Michèle Belgraver, het hoofd van de Facilitaire Services. Volgens een van de protesterende schoonmaaksters wordt het werk wat vroeger door drie schoonmaaksters gedaan, nu nog door één gedaan.

Anders en efficiënter

Volgens een woordvoerder van Asito is er niet zozeer sprake van een bezuiniging op het schoonmaakwerk, maar worden de schoonmakers ‘anders en efficiënter ingedeeld’. Wat dat concreet betekende voor de werkzaamheden van de schoonmakers kon de woordvoerder niet zeggen. Het betekent in elk geval dat ze minder uren krijgen voor hun werk op de EUR. Wel krijgen ze voorrang bij interne vacatures om op andere locaties aan de slag te gaan. De woordvoerder kon niet bevestigen of er inderdaad sprake is van een nieuwe overeenkomst met de universiteit.

De EUR erkent dat het een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft richting de schoonmakers, zoals bepaald in de door de EUR ondertekende Code Verantwoord Marktgedrag. “We hebben regelmatig overleg met Asito. De EUR heeft de petitie in ontvangst heeft genomen en de verhalen van de medewerkers aangehoord. Inhoudelijk kunnen we niet daarop ingaan, maar we nemen dit mee in onze gesprekken met Asito”, aldus een woordvoerder.

Schoonmakers protesteren bij Sandersgebouw Bron: www.youtube.com
Lees één reactie