Ineens stond Sinterklaas aan de vergadertafel maandagochtend. Met drie zwarte pieten die handenvol kruidnoten de kamer in strooiden. Hoewel we blij waren met de lekkernijen vroegen we ons af waarom de pieten zwart waren. De universiteit had toch besloten om te stoppen met zwarte pieten?

Dat heeft de universiteit inderdaad, zo vertelt persvoorlichter Jacco Neleman. Het hoge bezoek blijkt onderdeel van een interne viering van de afdeling Human Resources. Een aantal jaren geleden heeft de universiteit het besluit genomen alleen nog met roetveegpieten te werken tijdens de officiële Sinterklaasviering. “En blijkbaar is dat nog niet overal bekend”, zegt Neleman over het stuntje van HR. “Dat kan ermee samenhangen dat alleen medewerkers met kleine kinderen bij die officiële viering in de aula aanwezig zijn.” Het personeel van HR zelf wilde geen commentaar geven op het hoe en waarom van de actie.

Het debat over Piet speelt al meerdere jaren op de EUR. In 2014 introduceerde het CvB roetveegpieten naast de bruingeschminkte. Ook plaatste een groep EUR-wetenschappers een ingezonden brief in de Volkskrant. Daarin pleitten zij voor een open debat over het uiterlijk van Piet. Het College van Bestuur slingerde daarop het debat verder aan. Dat leidde tot het besluit om helemaal geen Zwarte Pieten meer in te zetten tijdens de Sinterklaasviering.

Lees 9 reacties