Financial Economics-student Arber [achternaam bij redactie bekend]  heeft Albanees-Kosovaarse roots – hij heeft er familie wonen – en gaat naar de lezing van Erion Veliaj, de  burgemeester van Tirana, en voorheen de landelijke minister van jeugd en emigratie (2013-2015). Arber voelt zich verbonden met Albanië omdat Kosovo voor 94 procent uit Albanezen bestaat. “Ik hoop dat Veliaj het over de politieke spanningen in de west-Balkan regio zal hebben”, vertelt Arber.

Politieke spanningen

Al sinds 1992 voert de EU een actief beleid om Albanië in de EU te laten toetreden en sinds 2006 is Albanië officieel kandidaat-lidstaat voor de EU. Arber: “Er moet nog veel gebeuren in west-Balkanlanden voordat ze toegelaten zullen worden tot de EU.”

Volgens Arber zijn er veel uitdagingen voor de west-Balkanlanden: “Ze hebben een zwakke economische situatie, veel corruptie en er is sprake van politieke spanningen in de regio. Ik hoop dat Veliaj ook de politieke spanningen in de west-Balkan regio zal aankaarten. Dat is namelijk één van de belangrijkste punten waarom de landen nog steeds niet zijn toegetreden tot de EU.”

De lezing van Erion Veliaj zal vanavond om 18:00 plaatsvinden in de aula van het A-gebouw. De lezing wordt georganiseerd door de EESA en de Albanese ambassade. Je kunt je hier aanmelden.