Een andere stijl. “Toen ik vier jaar geleden naar Nederland kwam voor mijn bacheloropleiding vond ik het in het begin erg moeilijk om mijn kledingstijl aan te passen. In Nigeria dragen we zeer traditionele kleding en veel meer jurken dan broeken. Bovendien is onze kleding vaker van natuurlijke vezels gemaakt. Ik moest er echt aan wennen om iedere dag een spijkerbroek te dragen. Vooral ook omdat ik uit Maiduguri kom, een stad in het noorden van Nigeria, die relatief conservatief is en waar men niet gewend is aan Westerse mode. In het zuiden van het land zijn de mensen veel liberaler en is men bekend met de Westerse cultuur.”

Eten, zon en collectieve cultuur “Een ander cultureel aspect waar ik heel erg aan moest wennen was het andere eten. Dat is een van de dingen die ik misschien nog wel het meeste mis. Het bereiden van traditioneel Afrikaans eten duurt doorgaans erg lang en vanwege mijn studie heb ik geen tijd om zo lang in de keuken te staan. Bovendien zijn groenten en vlees erg duur. Ik heb me daarom aangepast en ben veel meer pasta en brood gaan eten, net als de Europeanen. Ook de zon en de collectieve cultuur mis ik. Afrikanen beschouwen elkaar meer als familie, ook als ze geen familie van elkaar zijn, terwijl Europeanen meer individualistisch zijn.”

Wachikma
Beeld door: Anna Mazur

Afrikaanse gemeenschappen. “Er zijn veel meer Afrikaanse plekken waar je kunt eten, feesten en waar je mensen kunt ontmoeten dan je denkt. Mijn favoriete restaurants zijn Mama Essi en De smaak van Afrika. Ik heb goede vrienden gemaakt via de Association of Students of African Heritage, door naar verschillende Afro-beat feesten te gaan en door seminars met gastsprekers te bezoeken.”

Uit mijn comfortzone. “Het is niet gebruikelijk voor Nigerianen om in Nederland te gaan studeren. Het Verenigd Koninkrijk is populairder. Mijn zus studeert daar nu ook. Maar ik wilde uit mijn comfortzone stappen en iets compleet nieuws meemaken. In het begin was het best wel moeilijk, maar ik had geen andere keuze dan me aan te passen. Daarbij heb ik veel steun gehad aan het multiculturele karakter van de stad. Nu ben ik blij dat ik voor Rotterdam heb gekozen. De hele ervaring heeft me sterker gemaakt, meer zelfvertrouwen gegeven en voorbereid om de uitdagingen van het volwassen leven het hoofd te bieden. Ik ga niet vaak naar het Verenigd Koninkrijk om mijn zus te bezoeken omdat het erg moeilijk is om aan een Brits visum te komen. De hele familie – mijn ouders, zus en vier broers – ziet elkaar daarom alleen in de zomer.”