‘Slow, slow, quick, quick, slow’, klinkt het herhaaldelijk. Dansdocenten Ramsley Alexander en Renate Moesker dirigeren hun leerlingen door een zaal in het Erasmus Sportgebouw. De groep is al zes weken bezig met het ‘bronzen’ beginnersniveau van ballroomdansen, dat bestaat uit ‘standaarddansen’, zoals de wals, en Latin varianten, zoals de chachacha.

Bezwete ruggen, verwijtende blikken en handen zwevend boven de schouders: de ballroomdansles van EDS gaat deze woensdagavond niet van een leien dakje. Waar de een de subtiele heupbewegingen moeiteloos oppakt, wekt de ander meer de indruk van een op en neer hupsende struisvogel.

Romantisch

“Het dansen is wel eens beter gegaan dan vandaag”, puft econometriestudent Rogier (20) na. De deelnemers leren een aantal nieuwe pasjes van de quickstep. “Daar had ik nogal wat moeite mee. Na de draai wist ik totaal niet meer waar ik was.”

Zijn vriendin en danspartner Veroniek (19), die eveneens Econometrie studeert, had al ervaring met stijldansen en sleepte hem mee naar een proefles. Blokland was niet meteen verkocht, maar hij gaf de sport een kans. “Ik vind het leuker dan verwacht, en het is goedkoop.” Vooral de tango bevalt hem: “Die dans is toch het meest romantisch, zo met je benen tegen elkaar aan.”

ErasmusDanceSociety_Stijldansen_RogierBlokland_VeroniekVisser_JackParker
Rogier Blokland en Veroniek Visser in opperste concentratie. Beeld door: Jack Parker

Verwijtende blikken

Desalniettemin lijken de twee elkaar tijdens het dansen opvallend vaak verwijtend aan te kijken. “Ik heb volgende week tentamens, dus ik ben een beetje gestrest. Als er bij het dansen iets niet goed gaat, reageer ik dat af op mijn vriend. Ik zie het dansen dan ook als een goede relatietherapie”, verklaart Veroniek met een knipoog.

Ook Brent Rundberg (21), student Psychologie, zwiert soepel door de zaal. In korte tijd heeft hij de smaak van het dansen helemaal te pakken. Hij nam deel aan alle dans-try-outs van de Eurekaweek en besloot daarna te blijven dansen. “Ik doe nu aan salsa, kizomba en ballroomdansen. Zó gaaf vind ik het. Ballroomdansen is echt een uitdaging, vooral omdat het voetenwerk zo technisch is.”

Uitgaan

Ook de EDS-voorzitter, de 26-jarige Corinca Zwijsen, gooit tijdens de les haar heupen los. “Het leukste aan stijldansen, vind ik, is dat je bij ieder nummer tijdens het uitgaan meteen weet welke dans erbij hoort”, besluit ze.

 

ErasmusDanceSociety_Stijldansen_CorincaZwijsen_JackParker
EDS-voorzitter Corinca Zwijsen (rechts) geniet met volle teugen van het stijldansen. Beeld door: Jack Parker