Studente Juliette Schaffrath heeft op 21 september de Thrift Hub geopend. Studenten kunnen hier tweedehands kleding uitzoeken en zelf kiezen wat ze ervoor betalen. “Het gaat niet alleen om mode en goedkope kleren, maar ook om duurzaamheid.”

De Thrift Hub is gelegen in het gebouw van de Sustainability Hub naast de nieuwe Smitse. Studenten kunnen hier binnenlopen, kleren uitzoeken en een bedrag naar eigen keuze betalen. Veel geld hebben ze nog niet opgehaald. “Studenten zijn te verlegen om zomaar kleren mee te nemen voor een bedrag naar eigen keuze.”

Alleen nieuwe kleren

Thrift Hub 2
Tweedehands kleren in de Thrift Hub Beeld door: Boris Berg

De Duitse Juliette Schaffrath (20, Management of International Social Challenges) ging vaak naar tweedehands kledingevenementen in Keulen, haar thuisstad. “Ik merkte dat er in Nederland veel minder van dit soort initiatieven zijn, zelfs op deze hippe campus.” De Sustainability Hub adopteerde haar idee voor een tweedehands kledingwinkel en stelde een ruimte voor haar beschikbaar.

“Na een enquête onder studenten kwam ik erachter dat tweedehandskleding veel wordt geassocieerd met oubolligheid en viesheid”, merkt Juliette op. “Mijn hoofddoel is nu om het imago van tweedehandskledingwinkels te verbeteren. Alle kleren in deze winkel zijn zo goed als nieuw. In de komende maanden wil ik samenwerken met jonge studentenontwerpers van the New Fashion Society om hun eerste unieke outfits in de winkel te laten zien! Alle oudere of versleten kleren die we binnen krijgen van studenten, geven we aan het Leger des Heils.”

Gesloten duurzaamheidscirkel

Want in de Thrift Hub gaat het niet alleen om mode en goedkope kleren, ook duurzaamheid speelt een grote rol. “De kledingindustrie is na de vleesindustrie het meest water-intensief. Daarom is het hergebruiken van kleren een goede daad voor het milieu”, vertelt Juliette.

De opbrengst van de Thrift Hub gaat naar Dress For Success. Dit is een goed doel om arme, werkloze mensen aan een mooi pak te helpen waardoor ze meer kans hebben op succes bij een sollicitatie. “Dit goede doel gebruikt gedoneerde, en dus tweedehands outfits”, zegt Juliette. “Daarom past het binnen ons grotere plaatje van duurzaamheid en sluit het metaforisch gezien de ‘duurzaamheidscirkel’.”

De Thrift Hub is een tijdelijk project van de Sustainability Hub, maar zal in ieder geval tot April 2018 lopen. De winkel is iedere week op dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 12:00 tot 15:00.

Thrift Hub 3
Kleding en de liefdadigheidskist Beeld door: Boris Berg