Op een rustige zondagmiddag rijdt er in het geheim een pick-up truck volgeladen met zakken aarde campus Woudestein op. Binnen drie kwartier wordt er op het grasveldje vóór het sportgebouw een verhoogde moestuinbak uit de grond getimmerd.

Knipoog naar de universiteit

Guerrillatuinieren 2
Bob ter Haar Beeld door: Aranea Ham

Achter de guerrilla-operatie zit Edible EUR, een groep studenten die zich inzet voor het vergroenen van de campus. De bak staat vol met aardbeien, bieslook, veldsla, spinazie, rozemarijn, lavendel en majoraan. “Dit is een bijdrage van studenten aan een duurzamere campus, met een knipoog naar de universiteit”, stelt initiatiefnemer Bob ter Haar. “De universiteit wil één van de duurzaamste universiteiten in Nederland zijn, maar ik zie maar weinig actie.”

Groener bewustzijn

 

Bob heeft een eetbare campus als doel, met niet alleen moestuinbakken, maar vooral ook struiken en bomen waarvan gegeten kan worden. Met het project Edible EUR wil hij ervoor zorgen dat studenten zich bewuster worden van hun voedsel. “Vanuit landbouw is de hele ecologische crisis aan te pakken, als studenten in hun studententijd al met duurzame landbouw te maken krijgen heeft dit impact op de manier waarop ze in hun verdere leven naar voedsel kijken.”

Jon de Ruijter, directeur van Erasmus Sport en de Sustainability Hub, is enthousiast over dit initiatief en wil het graag adopteren vanuit de Sustainability Hub. “Van mij mogen er veel eetbare planten op de campus worden geplant. Ik hoop dat dit initiatief omarmd wordt door de campusgemeenschap en een breder draagvlak krijgt.”