De basisbeurs maakt geen comeback in het komende regeerakkoord. Wel krijgen eerstejaars studenten 1000 euro korting op hun collegegeld. Die korting geldt voor pabo-studenten ook in hun tweede jaar. Dat meldde het Algemeen Dagblad dit weekend. Deze week zullen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hoogstwaarschijnlijk hun regeerakkoord presenteren en daar staan ook deze plannen in.

VVD en D66 hebben samen met PvdA en GroenLinks de basisbeurs geschrapt om meer geld aan het hoger onderwijs te kunnen besteden: de opbrengst loopt op tot honderden miljoenen euro’s.

Compromis

‘Als je ziet dat studenten gemiddeld een studieschuld van twintigduizend euro aan moeten gaan, is dit echt een heel schrale troost’

Rhea van der Dong

In de verkiezingscampagne pleitten CDA en ChristenUnie hartstochtelijk voor een terugkeer van de basisbeurs, in elk geval voor bachelorstudenten. Het gekozen compromis, een verlaging van het collegegeld, viel te voorspellen.

Met een korting in het eerste studiejaar willen de partijen het hoger onderwijs toegankelijk houden voor studenten die niet zoveel geld hebben en onzeker zijn of ze hun studie wel aankunnen. Onder meer het verdwijnen van de basisbeurs zou voor sommige groepen studenten – zoals mbo’ers – de stap naar het hoger onderwijs moeilijker maken.

Pure symboolpolitiek

Het afschaffen van de basisbeurs stuitte op fel verzet van de twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO, die met hun achterban demonstreerden op het Malieveld en geen gelegenheid voorbij lieten gaan voor een terugkeer van de beurs te pleiten.

In een eerste reactie noemt ISO-voorzitter Rhea van der Dong het verlagen van het collegegeld met duizend euro voor eerstejaars ‘pure symboolpolitiek’. De basisbeurs was immers veel meer waard dan dit. “Als je ziet dat studenten gemiddeld een studieschuld van twintigduizend euro aan moeten gaan, is dit echt een heel schrale troost.”

 

Lees één reactie