Veel zon, veel muziek en ongelooflijk veel indrukken. Op de informatiemarkt schreeuwen tientallen organisaties om de aandacht van eerstejaars, en dat lukt de ene beter dan de andere.

Dit jaar speelt de informatiemarkt zich voor het eerst af tijdens de campusdag. In plaats van de vertrouwde stek op de Oude Esch zijn nu de Erasmus Plaza en het Van de Mandeleplein (voor de aula) het decor.

Eén vereniging, twee kramen

informatiemarkt-kraampjes-Eurekaweek-2017-51
De Erasmus Dance Society.

Op de Plaza staan onder andere verschillende uitzendbureaus en de culturele stichtingen en verenigingen, zoals Studium Generale, het Rotterdams Studenten Orkest en Erasmus Dance Society. EDS is dit jaar goed vertegenwoordigd met maar liefst twee kramen. En de club is populair: “Er komen vooral heel veel vrouwen op ons af”, lacht Corinca Zwijsen. “Inschrijvingen hebben we nog niet. Dat doen we pas na de introductielessen, dan weten we of iemand het ook echt leuk vindt.”

De vereniging wil graag dat er voor alle vrouwen ook een (dans-)partner te vinden is. En dus is er af en toe een wachtlijst voor het vrouwelijk geslacht. “Vorig jaar zijn er zo’n twintig vrouwen afgewezen van de 407. Maar we proberen iedereen zoveel mogelijk tevreden te houden.” EDS geeft van alles weg bij de kraam: zonnebrillen, magneetjes, visitekaartjes.

Tegenover de kraam van EDS zoeken de medewerksters van Sanquin naar bloeddonoren. Het lijkt rustig op de kraam, maar de dames hebben een goede dag gehad. “We hebben zo’n vijftig aanmeldingen verzameld”, zegt Sandra Tondeur. “Dat valt ons helemaal niet tegen.” Om donoren te trekken, geeft Sanquin onder andere pennen in de vorm van bloednaalden weg. “Het weer speelt ook mee”, denkt Tondeur. “Anders hadden we binnen gestaan, dit is veel leuker. Volgend jaar zeker weer!”

informatiemarkt-kraampjes-Eurekaweek-2017-31
Sanquin stond voor de ingang van het vernieuwde Sandersgebouw.

Uithoek

informatiemarkt-kraampjes-Eurekaweek-2017-161
De ‘proppers’ van CSA-EUR: Boning Gong, Ka Jang Man en Meiko Lin.

Op het Van de Mandeleplein (voor de aula) komen de eerstejaars studentenverenigingen, sportverenigingen en een enkele startup tegen. Ook het als kool groeiende CSA-EUR, de Chinese studentenvereniging was aanwezig. “Er zijn redelijk wat mensen langsgekomen, er is veel interesse”, zegt Boning Gong die voor de kraam staat te ‘proppen’. Zo’n 100 passanten hebben zich ter plekke aangemeld. Toch is de club niet helemaal tevreden met de plek op het plein. “Om eerlijk te zijn, is deze kant van de campus wat rustiger. Het is een beetje een afgelegen hoek. Op de Plaza heb je wat meer muziek, meer levendigheid”, concludeert Ka Jang Man.

Helemaal in een uithoek van het plein, tegen de C-hal aan, staan de paardenmeisjes van Marcroix. Het lijkt erg rustig in dit hoekje, maar Bente Bakker en Liselotte Klerk laten zich niet kisten. “Mensen die willen paardrijden weten dat toch al, die hebben deze markt niet nodig.” Bakker: “Het was vooral de hele ochtend erg rustig, toen kon je hier echt een kanon afschieten.” Klerk: “De grote studentenverenigingen houden de mensen een beetje op.” Ze zijn ook een beetje lastig te vinden. “Er waren twee meisjes van de club die even hiernaartoe wilden komen, en ze konden ons niet eens vinden”, verzucht Klerk.  Toch is alle inzet niet voor niks geweest: de meiden scoorden vijftien aanmeldingen.

informatiemarkt kraampjes Eurekaweek 2017 (1)
Bente Bakker en Liselotte Klerk van paardrijdvereniging Marcroix.