Eerstejaarsstudent en op zoek naar een kamer in Rotterdam? Dat kan soms een stressvolle en lastige aangelegenheid zijn. EM geeft tips om de zoektocht te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je niet – zoals de internationale studenten op de foto – uit nood met zes anderen een kamer moet delen.

1. Eerste stap voor de lange termijn: schrijf je voor twintig euro in bij een woningcorporatie zoals Stadswonen Rotterdam of de SSH. Hun studio’s en kamers worden voor een gedeelte vergeven op inschrijftijd: hoe langer je ingeschreven staat bij Stadswonen, hoe sneller je bovenaan de lijst komt te staan van de mensen die reageren op studio’s of kamers. Ervaring leert dat je na ongeveer twee jaar inschrijftijd een goede kans maakt op een betaalbare studio.

Daarnaast heeft Stadswonen Rotterdam een actie voor eerstejaars studenten. Na aanmelding voor de Kameractie is een selectie van kamers waarop eerstejaarsstudenten voorrang krijgen op de mensen met een langere inschrijftijd.

Kamernet en facebooktantes

2. Voor de korte termijn: schrijf je in bij websites waar kamers op verhuurd worden, denk aan Kamernet of kamers.nl. Kost wel geld, maar een handige site als je zelf geen netwerk hebt in Rotterdam. Op deze sites plaatsen verhuurders advertenties van kamers waar studenten op kunnen reageren. Houd er wel rekening mee dat lang niet elk huis op je met zorg geschreven berichtjes reageert, dus stuur gewoon naar iedere kamer op de site een bericht en houd het niet bij één of twee.

3. Ga op zoek naar facebookpagina’s waar kamers op geplaatst worden, zoals ‘find a room(mate) or house in Rotterdam’. Is hetzelfde concept als de eerdergenoemde websites, alleen dan gratis.

4. Plaats een oproep op social media. Op deze manier weet je omgeving dat je op zoek bent, wie weet heeft die tante die al jouw berichtjes liket en deelt wel goede connecties in Rotterdam en kom je op die manier aan een kamer.

Anti-kraak en tijdelijk

5. Overweeg anti-kraak. Bij anti-kraak huur je tijdelijk een kamer in een gebouw dat leeg staat, op deze manier wordt het gebouw beschermd tegen vernielingen. Hoe werkt het? Zodra het gebouw een nieuwe bestemming krijgt, moeten huurders eruit, met een opzegtermijn van een maand. Hier staat een enorm lage huurprijs tegenover. Organisaties die dit regelen zijn bijvoorbeeld Ad Hoc Beheer, Camelot en Villex.

6. Kijk ook naar kamers die tijdelijk verhuurd worden. Ieder collegejaar komen kamers vrij van studenten die een half jaar of een jaar gaan studeren in het buitenland. Dit is dan wel tijdelijk, maar op deze manier heb je in ieder geval de beginperiode van je studie gedekt. Na een half jaar tijdelijke huur ken je wat meer mensen in Rotterdam en kun je vervolgens makkelijker op zoek gaan naar een vaste kamer.

7. Wil je lid worden van een studentenvereniging? Dan is dat ook een goede plek om aan een huis te komen. Veel leden van studentenverenigingen huren namelijk samen huizen en als daar plekken vrij komen gaan ze op zoek naar andere leden van de vereniging voor een plekje.

Wonen met bejaarden

8. Kijk ook eens op livable.nl. Deze organisatie koppelt studenten aan vrijwilligersorganisaties. Studenten kunnen goedkoop wonen in bijvoorbeeld een bejaardentehuis in ruil voor een kopje koffie met hun bejaarde buren. Een andere optie is een kamer in Schiedam waarbij je in ruil voor een lage huur met vijf huisgenoten ambassadeur wordt van de gemeente Schiedam.

healthcare huisarts medische zorg – rachel sender

Lees meer

Negen tips om de weg te vinden in het Nederlandse zorgsysteem

Het International Office helpt studenten op weg met tips om wél de zorg te krijgen in…