De tram baant zich een weg door het woud van flatgebouwen, een moeder en kind lopen hand in hand de Coolsingel af. Wat is Rotterdam toch mooi als je de stad vanuit ‘Op het dak’ bekijkt. Op grondniveau kan de stad je intimideren; ruw en hard als zij oogt door de grote hoeveelheden driedubbelglas, prefabbeton en staalconstructies. Het Rotterdam dat dreigt te verstenen lijkt ver weg wanneer ik omringd door groen op de zevende verdieping van het Schieblock lunch.

Het wordt niet van de daken geschreeuwd, maar de gasten die wel de moeite namen om het eettentje met ‘prachtige, enigszins wilde tuin’ te recenseren prijzen het als hun ‘letterlijke hoogtepunt van Rotterdam’. Het is inderdaad een verademing om samen met vriend en huisgenoot Ramon tussen de eetbare bloemen en stadsbijen te lunchen. Wanneer ik met mijn tot spleetjes geknepen ogen tegen de middagzon inkijk, lijken de bloemetjesjurken en hipsterhemden op het terras samen te smelten met de bloemen die ons omringen.

Vers en verantwoord

Job Zomerplaag schieblock op het dak terrasrecensie
De ‘roasted pumpkin & fluffy flatbread’ Beeld door: Job Zomerplaag

De gerechten op de kaart zijn net zo kleurrijk door het gebruik van groenten uit eigen tuin, waardoor bijna alles vers en veganistisch, of op zijn minst vegetarisch is. De roasted pumpkin & fluffy flatbread, season salad bowl en de lokaal gebrouwen biertjes smaken goed en passen bij het vredige, verantwoorde sfeertje dat er hangt. De rauwe lunch laat ons terugdenken aan onze kortstondige vegetarische periode, die door een mengeling van idealisme, fitnessschema’s en de liefde ingegeven werd. Sindsdien eten we minder vlees, lijd ik aan een hardnekkige humusverslaving, en lepelt Ramon wekelijks enkele kilo’s couscous weg.

Een groene oase in een betonnen jungle

Job Zomerplaag schieblock op het dak terrasrecensie
Beeld door: Job Zomerplaag

Het verse en verantwoorde eten, het uitzicht en de bloemetjes(jurken) maken dat we hier zeker nog eens terugkomen. Een middagje ‘Op het dak’ is ietwat prijzig voor een student, reken op zo’n twee tientjes per persoon, maar voor dat geld verruil je wel de betonnen jungle voor een groene oase.

Wie van plan is om daarna een avondje cocktails te drinken in het Schieblock, raad ik aan om het niet hogerop te zoeken. Leg in dat geval een stevige bodem bij de kebabzaak om de hoek, en wacht daarna geduldig tot de bloemetjes en de bijtjes naar het op de begane grond gelegen BAR afdalen.