Doe eens decadent, ga eens naar jazzcafé LaBru. Perfect voor een date met z’n twee, maar let wel: de studentenbeurs raakt er snel leeg.

Ai. Op de stoep vóór het jazzcafé toch wel wat onrust. Coltrui A rookt een sigaret met Coltrui B. Rond brilletje op, baardje eronder. Ze hebben een ‘fijn’ gesprek voor deze ‘fijne’ zaak over ‘fijne’ onderwerpen. Eerste reactie: oogcontact vermijden, snel omdraaien.

Huiselijkheid ten top

labru-8

Toch maar naar binnen. En wát een goede beslissing blijkt dat te zijn. De sfeer in het jazzcafé – elke woensdagavond livemuziek – is heerlijk. Overal knusse hoekjes met luie opastoelen en zachte banken.

Bescheiden muziekje op de achtergrond, totaal niet hinderlijke keukenluchtjes wat meer op de voorgrond. Aan de muur hangt uiteraard kunst. Een filosofisch tintje – ‘collect moments, not things’ – ontbreekt evenmin

In deze knusse hoekjes zitten enkel tweetallen. Aan de bar bijvoorbeeld een duo op date, verderop twee vriendinnen. Eén jongen gaat zo op in zijn vriendin dat hij uiteindelijk met zijn voorhoofd in haar schoot belandt. Vanzelfsprekend zit niemand – vriendin incluis – daar op te wachten, al zegt het wat over de huiselijkheid van het café.

Kunstzinnige types

labru-4

De barman met baard – ‘proef onze fijne varkenswang’ – spreekt van een ‘gemixt’ publiek: veel kunstzinnige types, maar ook de ‘meest grijze kantoormuizen’, maar wel allemaal vallend onder de noemer ‘de wat rijkere, niet al te domme mensen’. “Geen Stadhuisplein-publiek, maar leukere types.”

em_kroeg_labru

En al die leuke types bestellen gin-tonics. Of één van de vijftig soorten whisky. Of de varkenswang, natuurlijk. Want in LaBru kun je ook eten. Op de kaart staan tapasachtige hapjes die voor een paar euro per stuk al van jou zijn. Daartegenover staat dan weer de ronduit prijzige drankkaart.

Maar alla, voor een decadente date kan best de knip eens getrokken worden. En vergeet dan ook de coltrui niet. Geen Codarts-meisje zal het droog houden.