Beveiligers van de EUR deelden sinds begin oktober 92 ‘administratieve maatregelen’ uit aan mensen die hun fiets verkeerd parkeerden op de campus. Een uitzondering maakten ze op plekken waar het ‘te vol’ is om goed te parkeren.

“Het is ieder jaar hetzelfde,” verzucht hoofd beveiliging op de EUR, Jelle Jager. “De regels zijn heel simpel: je moet je fiets in een stalling zetten.” Maar dat doet niet iedereen. En daarom zet de beveiliging verkeerd geparkeerde fietsen aan de ketting. Het weer laten bevrijden van je fiets kost 7,50 euro.

Geen waarschuwingen meer

fiets_waarschuwing
Een waarschuwingsbriefje.

De eerste maand van het collegejaar waarschuwt de beveiliging traditioneel met briefjes; voor de nieuwkomers op de campus die het stallingsbeleid niet kennen. Per 1 oktober deelt de beveiliging dan ‘administratieve maatregelen’ a 7,50 euro uit. De smoesjes van foutparkeerders kent Jager onderhand wel. “Vaak zijn mensen te laat voor hun les, of komen ze aanzetten met het alombekende ‘ik wilde hier maar vijf minuten parkeren’.”

Toch is de beveiliging soms ook mild. “We knijpen een oogje toe op plekken waar te weinig plek is om een fiets op een normale manier kwijt te kunnen. Er worden op dit moment namelijk tweehonderd parkeerplekken voor fietsen bijgebouwd, tot die tijd zijn wij wat coulanter,” zegt Jager.

Die 7,50 noemt Jager geen boete of bekeuring, maar een ‘administratieve maatregel’. “De EUR verdient niet aan de maatregel. Het is om de kosten te dekken die de beveiliging maakt bij het plaatsen en verwijderen van de kettingen en de administratiekosten. Het kost onze mensen veel tijd, en tijd is geld”, aldus Jager.