Tijdens de Science Battle, donderdagavond in het Erasmus Paviljoen, gingen EUR-promovendi de strijd aan met hun collega’s van de TU Delft. In een talkshow-achtige setting kregen vier promovendi de kans hun onderzoek te presenteren en te verdedigen.

De ranglijst werd als volgt bepaald: een jury bestaande uit vrijwilligers uit het publiek bepaalde een deel van de punten. Het tweede deel bestond uit punten die werden uitgereikt aan de hand van het geluid van het applaus, en als laatste mocht een door de organisatie gekozen hoogleraar uit Delft aan twee kandidaten extra punten geven. Over zijn partijdigheid was hij vrij direct, toen hij gevraagd werd zijn keuze te motiveren zei hij simpelweg dat hij de punten aan Eline van der Kruk gaf: “Omdat ze op de TU Delft zit.”

De avond, georganiseerd door SG Erasmus, begon met Julia Cramer van de TU Delft, die het moeilijk had door haar lastige onderwerp, kwantumcomputers. De jury was toch heel erg onder de indruk van de manier waarop ze kwantummechanica nog enigszins begrijpbaar maakte met metaforen, verhalen en het omtoveren van het publiek in een binaire computer, en ze eindigde op de tweede plek.

Thuiswerken

Nick van der Meulen van RSM had een onderwerp dat de aanwezigen in eerste instantie minder aantrok, maar dat hij toch heel interessant wist te maken. Met organogrammen liet hij zien op wat voor manieren over thuiswerken nagedacht kan worden.

De kandidaten na de pauze waren Eline van der Kruk, die met haar onderwerp ‘de wetenschap achter schaatsen’ iedereen meekreeg, en Martijn Kool. Martijn, van het Erasmus MC,  zette uiteen hoe zijn experimenten op muizenhersenen leiden tot een beter begrip van de werking van het menselijk brein. De applausmeter kwam bij hem het hoogst en hij werd dan ook, ondanks de sabotagepoging van de TU hoogleraar, uiteindelijk de winnaar.