Zo’n twintig leden van roeivereniging Skadi stonden dinsdag in het publiek om de Olympiagangers te huldigen in de RAI in Amsterdam. En dan natuurlijk vooral hun eigen held en goudenmedaillewinnares Maaike Head.

Commissaris extern Simon van Baal vond de huldiging ‘ontzettend gaaf’ georganiseerd. “Op het scherm op het podium kon je de aankomst van het vliegtuig volgen op Schiphol. Dan zetten ze de sprinklers aan naast de landingsbaan, dat was wel een beetje over de top”, lacht hij. Rond een uur of twee betraden de eerste atleten het podium in de RAI en werd het ‘een mooi feestje’.

Spandoek

“Ze kwamen één voor één het podium op, en Maaike kwam steeds maar niet”, vertelt Van Baal. “Uiteindelijk kwam ze als een van de laatsten, toen zijn we fanatiek gaan springen en gaan zwaaien met ons spandoek.” De Skadileden hadden een spandoek met daarop een felicitatie voor Maaike aan vier riemen vastgebonden. “Andere roeiverenigingen waren er ook, maar die hadden niet zo’n mooi spandoek”, is Van Baal niet onbescheiden.

Na afloop van het officiële gedeelte zocht Head haar verenigingsgenoten nog even op. Van Baal: “Een van de bestuursleden zette daarop het verenigingslied in met een lange ‘BIIIIIIIIIIIJJJJJJJJJJJ’, waarop we allemaal uit volle borst meezongen.”

Bij Skadi schiet je lekker op
Bij Skadi kun je wat presteren
En als er niet teveel passeren
Dan lig je min of meer op kop

Skadi, laat je niet verslaan
Skadi, doet er eens wat aan
Skadi, geef je laatste gram
Voor de eer van Rotterdam

Eerste medaille sinds 1996

Head won tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro samen met Ilse Paulis het goud op het onderdeel lichte dubbeltwee. Het was de eerste medaille voor Skadi sinds Koos Maasdijk goud won op de Spelen van Atlanta in 1996.