Feesten, zingen en kennismaken met de stad. Tijdens de Eurekaweek van 15 tot en met 18 augustus bereiden nieuwe studenten zich voor op het studentenleven in Rotterdam. Welke bijzondere onderdelen mag je echt niet missen? Frederieke Dijkhuizen van de Eurekaweekcommissie geeft tips.

#1 Een bezoek aan het Spartastadion

“‘Broaden your Horizon’ is een nieuw onderdeel van de Eurekaweek”, vertelt Dijkhuizen. “Via verschillende excursies maak je kennis met alles buiten het studentenleven. Zo is er een rondleiding door het Spartastadion. Waarschijnlijk mag je daarbij ook het veld op en krijg je een voetbalclinic. Daarnaast kun je het Museum Boijmans bezoeken en zijn er yoga- en danslessen. Studenten krijgen hiermee een beter beeld van wat Rotterdam biedt. Dit jaar zijn er ook activiteiten voor groepen waarop we normaal minder nadruk leggen: masterstudenten en internationals. Masterstudenten krijgen bijvoorbeeld praktische tips om na hun studie eenvoudiger een baan te vinden. Internationals krijgen Nederlandse taalles, waarbij ze onder meer leren om een drankje te bestellen.”

#2 Day at the Campus

“Dit jaar hebben we de traditionele ‘Meet the Campus’ helemaal omgegooid. Vroeger was er enkel een facultaire opening en een rondleiding op de campus. Nu zijn er ook allerlei workshops. Je kunt met studentenverenigingen gekke sporten als bubbelvoetbal spelen en bovendien staat er een bus met een dj op de campus. Daarom is het een extra leuke manier om kennis te maken met de plaats waar je straks misschien wel vijf jaar bent.”

#3 Pizza’s eten aan de Kralingse Plas

“Je kunt donderdag perfect herstellen van een zware nacht aan de schitterende Kralingse Plas, onder het genot van een pizza. Bovendien kun je hier na de brunch zeilen en roeien. De brunch vormt ook een mooie voorbereiding op het Urban Escape Festival. Je hebt namelijk een goede bodem gelegd en je hoeft niet ver te lopen naar het festival.”

Molens_Kralingse_Plas
Beeld door: Wikimedia

#4 Urban Escape Festival

Ook bij het Urban Escape Festival zijn er dit jaar vernieuwingen. Dijkhuizen: “Voor het eerst in de Eurekaweek is er hier een mini-skihut, waarin we allerlei après-skimuziek draaien. Tijdens dit festival bij atletiekvereniging PAC zijn er ook allerlei studentenverenigingen aanwezig met folders. Na afloop is er een barbecue.”

#5 De Night of the Songs

“De Night of the Songs vormt de afsluiting van de Eurekaweek. Extra bijzonder is dat het dit jaar plaatsvindt in de Laurenskerk. Vorig jaar was het nog in Villa Thalia. Hoe vaak kun je als student nou een feestje bouwen in een kerk? Het wordt een groot feest waar deelnemers kunnen meezingen met de tekst die op een groot scherm verschijnt. We draaien vooral popnummers. Omdat iedereen lallend meezingt, is het een feest met veel saamhorigheid. Inmiddels ken je elkaar tenslotte een stuk beter.”