Dertig dagen lang niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Zo ziet het leven er voor veel moslimstudenten uit tijdens de Ramadan, die vastenmaand die maandag begint. En dit jaar wordt het zwaarder dan ooit.

Omdat de Ramadan de maankalender volgt, begint de vastenmaand nooit op dezelfde datum, maar elk jaar een paar dagen eerder. Volgens de islamitische leer begint de Ramadan zodra de nieuwe maansikkel aan de hemel is verschenen. En nu is dat dus in juni, de maand waarin de dagen het langst zijn en dus het vasten het zwaarst.

Ook op de EUR zijn er veel studenten die meedoen aan de Ramadan. Hoe ervaren zij deze maand?

Yusuf Çakmak (28), student Bedrijfseconomie

Yusuf Sakmak

“Met dit warme weer zal het een stuk zwaarder worden om te vasten en is het niet eenvoudig om je op je studie te concentreren, omdat je voortdurend behoefte hebt aan extra drinken. In de nachten zal ik dan ook meer moeten drinken dan normaal. Uit ervaring weet ik dat de eerste paar dagen het zwaarst zijn, maar dat je er daarna aan gewend raakt. Ik ben heel blij dat ik hieraan mee kan doen. Tijdens de Ramadan kan ik afstand nemen van mijn zonden. In deze maand probeer ik slechte dingen, zoals het beledigen van mensen, te vermijden. De Ramadan bewijst dat het geloof de goede eigenschappen in mensen, zoals zelfbeheersing, naar boven brengt. Daaraan besteden media, als ze over de islam schrijven, vaak maar weinig aandacht.”

Senem Oylum (21), student Psychologie

IMG_1030

“Tijdens de Ramadan krijg ik veel last van maagklachten. Normaal heb ik al last van mijn buik als ik een halfuurtje later eet. Toch heb ik tijdens deze periode nooit moeite met mijn studie. Ik geloof dat ik van God een speciale gave ontvang. Hij schenkt mij geduld, zodat ik het vasten kan volhouden en me goed kan concentreren op mijn studie. Ook met dit warme weer moet dat lukken. Ik ben ervan overtuigd dat ik in deze maand dichter bij God kan komen. Niet alleen door te vasten, maar ook door mezelf in te houden. Zo zal ik geen lelijke woorden gebruiken en mezelf niet boos maken. Mijn studiegenoten hebben veel bewondering voor me. Ze zeggen dan dat ze het zelf nooit zouden kunnen. Vaak vragen ze met een meewarige blik of ik zelfs niet eens een beetje water of kauwgom mag nemen.”

Omar Gamal (22), student Media & Communication

IMG_1032

“Dit jaar sla ik de eerste twee dagen over, omdat ik dan nog aan mijn scriptie moet werken. Om daarmee een hele dag bezig te zijn op een hongerige maag is heel zwaar, zeker met dit warme weer. God heeft ook gezegd dat het vasten niet ten koste van alles moet gaan. Je mag het op een ander moment inhalen. In de laatste twee weken van de Ramadan ga ik naar mijn familie in Egypte. De Ramadan is echt een familiegelegenheid. Iedereen verwacht dan ook dat je meedoet met het vasten. Maar uiteindelijk gaat het wel om jezelf, het is een zaak tussen jou en God. Tijdens deze heilige maand doen mensen in mijn land altijd veel aan goede doelen en geven ze bijvoorbeeld daklozen geld en voedsel. Het is echt een tijd van geven. In mijn omgeving merk ik dat andere studenten me echt aanmoedigen en steunen. Ze vinden het mooi dat ik mijn geloof in de praktijk uitoefen.”