Drie artikelen van James Hunton, voormalig hoogleraar van de Rotterdam School of Management, zijn ingetrokken door de betrokken tijdschriften. Dat meldt de universiteit. Een Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de Erasmus Universiteit trekt de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de artikelen in twijfel.

james-hunton
Beeld door: RetractionWatch

Na een klacht in 2012 deed de CWI onderzoek naar de publicaties van Hunton. De commissie vond op basis van de beschikbare informatie geen bewijs voor schending van de wetenschappelijke integriteit, maar twijfelt wel aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid.

Datafabricage

Schending van wetenschappelijke integriteit was ook moeilijk vast te stellen voor de commissie, omdat Hunton niet meewerkte aan het onderzoek. Hij wilde geen nadere informatie of uitleg geven over zijn artikelen en hij stelde ook de ruwe data niet beschikbaar. Een andere reden voor de verdenking is dat uit een parallel onderzoek naar Hunton aan de Bentley University in de Verenigde Staten wel datafabricage en wetenschappelijk wangedrag bleek.

33 artikelen

Op 12 november 2012 is bij beide universiteiten een klacht ingediend tegen Hunton wegens mogelijke schending van de wetenschappelijke integriteit. In totaal zijn volgens RetractionWatch 33 wetenschappelijke artikelen van Hunton ingetrokken.

Hunton was van 2009 tot en met 2012 voor 0,4 fte’s aan de Rotterdam School of Management verbonden als hoogleraar, bij de vakgroep Accounting & Control. Tegelijkertijd had hij zijn hoofdaanstelling aan Bentley University.