Bij Sugo in de Aert van Nesstraat zit je in een café, maar eet je pizza. Stukjes pizza, overigens. Ze zijn lekkerder dan in Rome zelf.

Want Rome, hoogtepunt der beschaving, is het voorbeeld van deze zaak. Dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven. ‘De echte Romeinse pizza’ valt meermaals te lezen. Dat zo’n tent het Italiaanse equivalent van een Hollandse snackbar is, deert niet. Sugo is de eerste in Nederland. Cool dus.

SUGO 3
De ‘echte Romeinse pizza’s’

Verbrande korsten

De deur staat open. Niet uit gastvrijheid, maar om te luchten. Het ruikt er verbrand. Sterker: sommige korsten zíjn ook verbrand. Daar staan weer uiterst smaakvolle pizzaatjes tegenover die je bestelt aan de balie, waarna een medewerkster ze komt brengen. Die medewerkster knipt de stukken met een schaar los van de grote pizza’s. Tot zover de Italiaanse traditie.

De zaak is klein, loeidruk bovendien rond etenstijd. Na zevenen is het direct weer rustig. Er staan hoge krukken, bankjes en stoelen. Dat geeft een speels effect, maar betekent ook dat Uw recensent – zittend op een laag bankje – vol onder de rok van een veertiger op een hoge kruk tegenover hem moet kijken. Buono appetito.

Beter dan McDonald's

Als dat beeld van het netvlies is verdwenen, valt de kalverliefde op van een aantal tafels verder. Een zwaar opgemaakt meisje zit met een zwaar ongemakkelijke jongen. Ze stellen elkaar algemene vragen. Een eerste date? De setting is in ieder geval ideaal. Bij Sugo zit je ongedwongen, bedienen ze snel en ben je – door de kleine porties – zo weer weg.

Ergens heeft Sugo dan ook wel wat weg van fastfoodketens. Zie bijvoorbeeld de McDonald’s-achtige afvalbakken waarin je achteraf je eigen afval – lees: verbrande korstjes – weg moet gooien. Het eten is bij Sugo alleen beter, véél beter. Daar kunnen McDonald’s én een enkele Romein nog wat van leren.

SUGO 1
Uw recensent verorbert zijn pizza

CONCLUSIE:

Sfeer: 8

Studentikoosheid: 7,5

Sjanskansen: 7

Biertje: 2,80 euro

Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede